De hoofdeconoom van de Wereldbank, Indermit Gill, maakt zich zorgen over de schuldencrisis die veel landen mogelijk te wachten staat. Met name de stijgende rente in de Verenigde Staten lijkt een probleem voor opkomende economieën, die net als in de jaren 80 te maken hebben met grote uitstromen van kapitaal. Dat kan volgens Gill resulteren in “meer treinongelukken.”
Negatieve schuldspiraal
Veel van de mindere goden op het financiële wereldtoneel zitten volgens Gill op dit moment al in de problemen. “Het niveau van de schulden begint bepaalde landen al pijn te doen en duwt ze richting een negatieve schuldspiraal. Veel landen zitten al in een schuldencrisis. Een land als Egypte staat onder water”, aldus Gill.
Het is goed mogelijk dat de Wereldbank weer grijpt naar de Brady Bonds die eerder succesvol waren. Brady Bonds zijn in 1989 vernoemd naar voormalig Amerikaanse minister van financiën Nicholas Brady en zijn obligaties die door ontwikkelingslanden werden uitgegeven als onderdeel van een schuldverminderingsovereenkomst met hun schuldeisers, voornamelijk commerciële banken.
In de jaren 80 van de vorige eeuw kampten veel ontwikkelingslanden met hoge schuldenlasten, die hun economische groei belemmerden. De Brady Bonds waren bedoeld om de schulden te herstructureren en de schuldeisers te stimuleren om hun leningen om te zetten in nieuwe obligaties die beter waren afgestemd op de mogelijkheden van de schuldenaren om af te lossen.
Brady Bonds werden uitgegeven in Amerikaanse dollars en werden ondersteund door Amerikaanse staatsobligaties, wat ze een hoge kredietwaardigheid gaf. Deze obligaties waren aantrekkelijker voor beleggers dan de oorspronkelijke schulden van de ontwikkelingslanden.
Bitcoin als redmiddel?
Voor nu lijkt het nog te vroeg voor Bitcoin om een serieuze rol te spelen op het financiële wereldtoneel. De markt is simpelweg nog te volatiel en te klein om een serieus alternatief te zijn.
Toch zien we dat steeds meer beleggers voor Bitcoin kiezen op de momenten dat het traditionele systeem wankelt. Ook vandaag is dat weer het geval, met alle problemen die spelen in de Amerikaanse bankensector.
Steeds meer investeerders zien dat Bitcoin in essentie een stabiele asset is, waar ze in ieder geval op kunnen vertrouwen. De decentrale aard van Bitcoin maakt dat de asset altijd beschikbaar is en binnen 10 minuten aan de andere kant van de wereld kan zijn.
Dat is heel veel waard, als je bedenkt dat jouw kapitaal in het traditionele banksysteem helemaal niet zo veilig is. Binnen dat systeem ben je immers afhankelijk van de gezondheid van banken, die op dit moment behoorlijk onzeker blijkt.
Het bericht Hoofdeconoom Wereldbank maakt zich zorgen om schuldencrisis verscheen eerst op Newsbit.