De Reserve Bank of Zimbabwe is van plan om op 8 mei een nieuwe door goud gedekte digitale valuta te lanceren. Vanaf nu is het voor individuen en bedrijven mogelijk om zich in te schrijven op de munt. Individuen kunnen ‘instappen’ vanaf 10 dollar en financiële instellingen en bedrijven moeten zich voor minimaal 5.000 dollar inschrijven. De Zimbabwaanse centrale bank kondigde de door goud gedekte munt in april aan als middel om de inflatie te bevechten.
Twee fasen
De uitgifte van de nieuwe central bank digital currency (CBDC) wordt opgesplitst in twee fasen. In de eerste fase geeft de bank de munt uit voor investeringsdoeleinden en zijn ze voor de vrije verkoop beschikbaar via banken. De tokens zelf worden vastgehouden in digitale wallets of op kaarten.
Pas in de tweede fase is het mogelijk om de digitale munt ook te gebruiken voor transacties van persoon tot persoon of van persoon naar onderneming en andersom. Mensen met fysieke gouden munten kunnen deze ook omwisselen voor de CBDC van Zimbabwe.
Hoe ze hiermee precies de inflatie in de nationale valuta willen tegengaan is lastig te bedenken. Deze munt staat immers los van de eigen nationale valuta. Je zou eerder verwachten dat hierdoor een vlucht ontstaat vanuit de nationale valuta naar de nieuwe digitale valuta, die door goud gedekt is.
Wat betekent dit voor Bitcoin?
De grote vraag is natuurlijk wat deze ontwikkeling voor Bitcoin betekent. Het antwoord op die vraag is niet zo eenvoudig. In principe concurreert een digitale overheidsvaluta amper tot niet met Bitcoin, omdat de eigenschappen zo anders zijn. Ditmaal is de situatie echter anders, omdat de digitale munt van Zimbabwe gedekt is door goud.
Op die manier zit de schaarste van goud verbonden aan de digitale munt. Het is echter de vraag waarom Zimbabwe dat doet en wat zij daar precies aan hebben. Als ze zich netjes aan de regels houden, dan zitten ze met die digitale munt in een situatie waarin ze niet zomaar geld kunnen bijprinten om zichzelf te redden.
Om nieuwe digitale valuta te printen hebben ze immers goud nodig, want de munt wordt officieel gedekt door goud. Wellicht gaan ze fractioneel bankieren en houden ze niet al het goud aan, in de hoop dat niet iedereen op hetzelfde moment de munten inwisselt.
Wat dat betreft kunnen we deze munt niet echt een concurrent van Bitcoin noemen. Het heeft ergens iets weg van Bitcoin, maar het is voor een groot deel nog altijd gebaseerd op vertrouwen en dat is bij Bitcoin helemaal niet het geval.
The post Zimbabwe lanceert op 8 mei een door goud gedekte CBDC, concurrentie voor Bitcoin? appeared first on BLOX | Nieuws.