Turkije maakt zich op voor de presidentsverkiezingen van zondag 14 mei, waarbij de wereld met grote belangstelling toekijkt. Deze verkiezingen zou in theorie namelijk het einde kunnen betekenen van het langdurige bewind van zittend president Recep Tayyip Erdogan. Hij wordt beschuldigd van het verspreiden van deepfake-video’s, en zou dit hebben gekocht met Bitcoin.
Volgens Tuncay Özkan, voorzitter van de Turkse oppositiepartij (CHP), is de regering bezig met het produceren van deepfake propagandamateriaal tegen CHP op het DarkWeb, zo schreef het lokale Turkse medium Kisadalga.
Deepfake-video’s gekocht met Bitcoin
Özkan beweert dat het Turkse communicatiebureau contact heeft opgenomen met Kemal Kilicdaroglu, de leider van de oppositiepartij, om hen te informeren over de nepvideo’s die tegen de oppositie verspreid zullen worden.
Deze video’s zouden met behulp van deepfake-technologie zijn gemanipuleerd, waarbij geluids- en beeldinhoud op kunstmatige wijze worden vervormd. Özkan beweert zelfs dat er voor deze video’s met Bitcoin is betaald.
Özkan zegt: ‘Ze vertelden ons dat dit is gebeurd en dat het in strijd is met democratie, mensenrechten en de wet. Omdat ze zich ongemakkelijk voelden bij hun geweten, besloten ze het aan ons te vertellen. We hebben ook een lijst met namen.’
Niet eerste keer dat Erdogan deepfake gebruikt
Deze beschuldigingen volgen op het recente incident waarbij de Turkse president Recep Tayyip Erdogan een met behulp van AI gegenereerde video vertoonde waarin het leek alsof Kilicdaroglu de PKK prees.
Het gebruik van geavanceerde AI-technologie bij dergelijke verkiezingen is een primeur in de wereld. Henry Ajder, een specialist op het gebied van deepfakes, uit zijn bezorgdheid over de overtuigingskracht van dergelijk propagandamateriaal en de invloed ervan op de uiteindelijke uitkomst.
‘Het overspoelen van grote netwerken en niet-authentieke accounts met verfijnde en zeer menselijk klinkende spraak, met één verhaal, kan zeker een rol spelen bij het beïnvloeden van de publieke opinie,’ aldus Ajder.
‘Hoewel er online tools zijn om de oorsprong van dergelijke inhoud te verifiëren, bestaat het risico dat er een hiërarchie ontstaat in de media. Als bijvoorbeeld de content niet is gecertificeerd, kunnen mensen deze als “nep” bestempelen, wanneer het hen uitkomt,’ voegt Ajder toe.
The post Verkiezingen Turkije: maakt Erdogan deepfake video’s van opponent met Bitcoin? appeared first on BLOX | Nieuws.