De Europese Unie werkt al een tijd aan de MiCA-wetgeving voor de crypto-markt, die naar verwachting ergens volgend jaar in werking gezet zal worden. Op woensdag is de wet officieel ondertekend, maar ondertussen heeft een belangrijke Europese beurswaakhond een waarschuwing vrijgegeven.
EU ondertekent MiCA wet
Op Twitter verklaart het account van het bestuur van de Europese Unie, waar Zweden momenteel het ‘presidentschap’ over heeft, dat de MiCA-wet officieel is ondertekend. Daarmee is de EU bijna het eerste significante rechtsgebied dat duidelijke regels heeft voor de crypto-markt.
Naar verwachting zal de EU de wet officieel publiceren in juni in haar wetgeving-gerelateerde krant. Daarna moet hij binnen 12 tot 18 maanden van kracht gaan – ergens in 2024 dus. Een handtekening zetten is niet zo ingewikkeld nadat het Europees Parlement de wet in april heeft aangenomen – het bekrachtigen kost ook tijd.
Facilitated trade for Ukrainian products, and stronger rules to prevent financial crime through crypto-assets – this will
be the effect of two of the new EU laws negotiated under #EU2023SE.Signed by @peterkullgren and @EP_President today, they now enter into force. pic.twitter.com/RdzE7hvrYE
— Swedish Presidency of the Council of the EU (@sweden2023eu) May 31, 2023
Naast MiCA is ook een tweede wet ondertekend die het voor crypto-bedrijven verplicht maakt om de identiteit van klanten te controleren als ze geld versturen. Deze wet onder de naam ‘DAC8’ is gelijktijdig met MiCA aangenomen, omdat de twee erg veel met elkaar te maken hebben.
ESMA waarschuwt voor crypto
Ondertussen houdt de European Securities and Markets Authority (ESMA) de crypto-markt ook goed in de gaten. In een statement schrijft de beleidsmaker dat sommige activa risico’s vormen voor investeerders als deze niet gereguleerd worden door deze instantie. Dat houdt in dat ze dan niet onder de effectenwetgeving vallen.
Daarmee zegt het niet alleen crypto-activa te bedoelen, maar ook goud, vastgoed, ruwe materialen en sommige effecten die je niet (via de beurs) kunt verhandelen. Crypto zou duidelijk moeten worden gelabeld als ongereguleerd als een bedrijf tokens aan klanten aan zou bieden, vindt de ESMA.
Voor sommige EU-lidstaten zal gelden dat investeerders (tot op zekere hoogte) worden beschermd door de ESMA, schrijft de beleidsmaker. Maar in andere lidstaten geldt dit ‘speciale beleid’ niet. MiCA lijkt hier geen verandering in te brengen.
The post Analyse: EU zet grote crypto stap en tekent MiCA-wet, maar waarschuwt ook
appeared first on Crypto-Insiders.