De Amerikaanse centrale bank heeft in 2022 de rentes met een recordtempo opgevoerd. Inmiddels zijn er signalen dat dit proces wel zo’n beetje op zijn einde loopt, en er zijn zelfs signalen dat de rentes binnenkort weer omlaag moeten. Ondertussen is de inflatie nog steeds hoger dan de bedoeling is. Centrale banken hebben dus nog steeds een dilemma wat wel eens lelijk uit zou kunnen pakken.
Gaat de inflatie dalen?
Op dinsdag wordt namelijk de nieuwste inflatiedata van de VS onthuld, de markt speculeert daarom al volop over wat er gaat gebeuren. Dit gespeculeer wordt bovendien gevoed door de verwachtingen van consumenten van de consumenteninflatie. Deze zijn volgens op maandag gepubliceerde data gedaald tot 4,1%. Vorige maand was dit nog 4,4%.
Consumenten verwachten al sinds juli een daling van de inflatie, wat mogelijk aangeeft dat zij nóg hogere prijzen financieel niet zullen trekken en dus minder uit zullen geven aan niet-essentiële producten en diensten.
Analisten van ING denken dat de nabije toekomst onzeker blijft wat inflatie betreft. Een onverwachts hoge inflatie zou voor een onverwachte renteverhoging kunnen zorgen. Ook ING verwacht een recessie en heeft het over aanwijzingen dat we niet inflatie, maar deflatie gaan zien.
Moet de Federal Reserve de rentes wel verlagen?
Maar wat er met de rentes gaat gebeuren is een complex dilemma. Lage rentes kunnen de toch al hoge inflatie weliswaar bevorderen, maar helaas zijn er ook in de financiële wereld vele aspecten waar de rentes invloed op hebben.
Zo is de waarde van overheidsobligaties ook afhankelijk van de rentes die centrale banken bepalen. Als de rentes stijgen, dan dalende deze obligaties in waarde. Het bankensysteem gebruikt juist deze obligaties als onderpand. Dit zal uiteraard ook een belangrijke factor zijn geweest in de enorme bankencrisis van de afgelopen maanden. Als de Federal Reserve de rentes niet zou verlagen, dan zou dat meer slecht nieuws voor banken kunnen betekenen.
Ook zou de Fed de economie in een recessie kunnen storten door de rentes niet te verlagen. De Fed probeert sinds het de rentes verhoogt een ‘zachte landing’ van de inflatie te veroorzaken, dus een lagere inflatie zonder de economie te schaden. Als het de rentes te ver opvoert en een recessie veroorzaakt, dan zou dat een recessie in de hand kunnen werken. ING denkt van wel, en dat renteverlagingen daar een oplossing voor zullen zijn.
Dilemma voor bitcoin en crypto
Het dilemma kan op verschillende manieren invloed hebben op bitcoin (BTC) en andere cryptocurrencies. De hoge rentes waren het afgelopen jaar niet gunstig voor de meeste koersen, het zou kunnen dat die trend doorgezet wordt.
Het zou ook kunnen dat de rentes toch worden verlaagd, wat over het algemeen gunstig is voor alle activa – dus ook voor crypto. ING denkt dat de rentes in de Verenigde Staten in het vierde kwartaal met 1% per maand verlaagd kunnen worden. Dat zou erg nadelig zijn voor de waarde van de dollar ten opzichte van de euro.
Daarnaast zouden lagere rentes weer de inflatie aan kunnen jagen. In theorie is dat nog positiever voor crypto, want dat is in het verleden goed gebleken voor de risicobereidheid van investeerders en handelaren.
The post Analyse: Goed voor bitcoin? Federal Reserve verlaagt rentes misschien weer
appeared first on Crypto-Insiders.