gary gensler

Een video uit 2018 met Gary Gensler is recentelijk tevoorschijn gekomen en trekt flink de aandacht op sociale media. In deze video beweert Gensler, die nu voorzitter is van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), dat verschillende cryptocurrencies geen “effecten” zijn.

Genslers eerdere visie op Cryptocurrencies: een contrast met zijn huidige houding

De video, gedeeld door diverse Twitter-gebruikers op 12 juni, blijkt afkomstig te zijn van een evenement georganiseerd door Bloomberg in 2018, bedoeld voor institutionele beleggers.

In de video spreekt Gensler helder: “Meer dan 70% van de cryptomarkt wordt gevormd door Bitcoin, Ether, Litecoin en Bitcoin Cash. Waarom specifiek deze vier? Omdat ze geen effecten zijn,” zo licht hij toe.

Destijds was Gensler een gewaardeerde professor aan het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology (MIT). Deze video is opgenomen zo’n twee jaar vóór zijn benoeming tot hoofd van de SEC.

Het is boeiend om te zien hoe deze uitspraken contrasteren met Genslers recentere acties bij de SEC. Onder zijn leiding heeft de regelgevende instantie de afgelopen maanden een stortvloed aan handhavingsacties op de cryptowereld ontketend.

Als hoofd van de SEC heeft Gensler zelfs gesuggereerd dat alle cryptocurrencies – op Bitcoin na – onder de categorie ‘effecten’ vallen. In totaal heeft de SEC nu 68 verschillende cryptocurrencies als zodanig aangemerkt. Interessant genoeg, zijn geen van de vier in de video uit 2018 genoemde cryptocurrencies op deze lijst terechtgekomen.

Hypocrisie ten top

Er zijn dit jaar meerdere video’s aan het licht gekomen van Gensler, gemaakt tijdens zijn periode bij MIT, waarin hij vergelijkbare opvattingen uit over crypto. Een dergelijke video uit 2019, die in april de rondte deed, toont SEC’s Gensler Classificeert BTC en ETH als ‘Geen Effecten’ in Onlangs Opgedoken VideoGensler terwijl hij Algorand als ‘fantastische technologie’ bestempelt. Opvallend genoeg, in dezelfde week dat deze video werd verspreid, diende de SEC een aanklacht in tegen de crypto-beurs Bittrex, waarin ALGO als effect werd aangeduid. Deze onverwachte zet leidde tot ophef binnen de crypto-community, waarbij velen de voorzitter van de SEC betichtten van hypocrisie.

In een andere video uit 2018, eveneens in april in omloop gebracht, zien we Gensler lesgeven aan het MIT. Daar beweert hij stellig dat driekwart van de markt bestaat uit ‘niet-effecten’.

“Het is gewoon een handelsartikel, contant geld, crypto”, voegt Gensler toe.

Ondanks het feit dat deze opmerkingen van Gensler werden gemaakt voor zijn tijd bij de SEC, hebben velen in de crypto-wereld hem van hypocrisie beschuldigd. Er is zelfs een Amerikaanse wetgever die een wetsvoorstel heeft ingediend met als doel Gensler te ontslaan, op grond van de beschuldiging dat hij misbruik maakt van zijn macht.

Het bericht SEC’s Gensler classificeert BTC en ETH als ‘geen effecten’ in onlangs opgedoken video verscheen eerst op Newsbit.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!