De Nederlandse bank ABN AMRO heeft via een persbericht laten weten niet te investeren in cryptocurrency. Het eventuele rendement zou hoog kunnen zijn, maar de uitkomst is volgens de bank aanvankelijk heel onzeker.
Is twaalf jaar niet genoeg?
ABN AMRO trekt de vergelijking met investeren in jonge ondernemingen die zich nog moeten bewijzen. Bitcoin bestaat overigens al twaalf jaar en als je de koers er op naslaat, dan lijkt er genoeg bewijs te zijn voor een solide investeringscase. Gemiddeld stijgt de bitcoin koers elk jaar met 400%.
Gebrek aan transparantie
In het persbericht staat verder: ABN AMRO gaat voorlopig niet beleggen in cryptomunten. Volgens de bank is er veel onzekerheid rondom digitale munten en zijn er zorgen over transparantie en regulering van bitcoin en andere crypto’s. “Daardoor hebben crypto’s nog altijd een sterk speculatief karakter, waardoor er kans is op grote verliezen”, aldus de bank.
Een van de zorgen die de bank uit, is het gebrek aan transparantie. Eigenlijk zijn er dan twee belangrijke aspecten. Wat gebeurt er met de coins, en wie gebruikt cryptocurrency? In dit voorbeeld gebruiken we bitcoin. Laten we beginnen met wat er met de bitcoins gebeurt. Sinds dag 1 is de blockchain van bitcoin voor iedereen inzichtelijk, daarvoor kun je block explorers gebruiken. Op de eerste pagina van Google vind je er genoeg. Elke transactie staat transparant op de blockchain en is voor eeuwig vastgelegd.
Vertrouw je deze block explorers niet? Dan is het heel simpel om zelf een full node te starten. Koop een raspberry pi, download bitcoin core en je bent er. Zo’n minicomputer kost de bank 40 euro, maar doordat ze dit jaar een boete van 480 miljoen euro moesten betalen vanwege tekortkomingen bij voorkomen witwassen, snappen we dat ze liever zuinig zijn.
Het tweede deel gaat over wie cryptocurrency gebruikt. Sinds mei vorig jaar staan alle Nederlandse cryptobedrijven onder toezicht van De Nederlandsche Bank. Klanten moeten zich kunnen identificeren, anders mogen ze geen cryptocurrency kopen. Ook wordt gevraagd naar het walletadres van de klant, en in combinatie met een full node, kan elke transactie gevolgd worden.
Speculatief karakter
Het laatste citaat, over dat crypto’s een speculatief karakter hebben, en er daardoor kans is op grote verliezen slaat natuurlijk helemaal nergens op. Alle investeringen, al zijn het aandelen, buitenlandse valuta, obligaties of vastgoed, hebben een speculatief karakter, waarbij winst niet gegarandeerd wordt. Het grote verschil is dat bitcoin sinds het begin gemiddeld een jaarlijkse winst van 400% laat zien. Daarnaast is de aanbodkant van bitcoin bij iedereen bekend. We weten wanneer er hoeveel bitcoins bijkomen, en hoeveel er maximaal zullen zijn.
Probeer dat maar eens te achterhalen voor aandelen, buitenlandse valuta, obligaties of vastgoed.
Geen toezicht van AFM
Het laatste deel van het persbericht is interessant.
‘Zo vallen cryptomunten nog niet onder het toezicht van de Autoriteit Financiële Markten.’ Zegt de bank nou dat bitcoin en alle altcoins uiteindelijk onder het toezicht van de AFM gaan vallen? Het lukt de Amerikaanse financiële waakhond SEC niet eens om bitcoin onder toezicht te krijgen. Er is geen hoofdkantoor van bitcoin waar ze binnen kunnen vallen om een jurist aan de mouw te trekken. Er is geen directeur van bitcoin om op te pakken onder vage omstandigheden. Het is een slap argument van een bank die nog in het stenen tijdperk leeft.
Manipulatie via social media
Ook komt het volgens ABN AMRO geregeld voor dat de prijs van cryptomunten wordt gemanipuleerd door berichten op sociale media. ‘De tweets van Elon Musk zijn hier een goed voorbeeld van en zouden in een gereguleerde markt veelal vallen onder marktmisbruik,’ aldus de bank.
Het zijn niet de tweets die het verschil maken, maar de acties. Als we kijken naar Tesla en Elon Musk, het was natuurlijk hosanna dat een van de grootste autofabrikanten van de wereld bitcoin accepteert als betaalmiddel. Van zulk nieuws wil een koers nog wel eens stijgen ja. Andersom geldt natuurlijk ook dat als Tesla stopt met de acceptatie van bitcoin, dat een negatieve impact heeft op bitcoin.
Dat heeft niks met tweets te maken, maar alles met acties. China pakt bijvoorbeeld het bitcoin minen hard aan, en de koers heeft daar heftig op gereageerd. HIer is echter geen social mediapost aan te pas gekomen, de daling van de bitcoin koers kwam gewoon door echt fundamenteel nieuws.
Als ABN AMRO dit hele laatste deel op Dogecoin had gericht… dan hadden ze zeker een punt. Het is niet voor niets dat vrijwel alle bitcoiners nieuwelingen adviseren om bij Dogecoin en andere altcoins weg te blijven, totdat je bitcoin snapt en hebt.
The post ABN AMRO investeert niet in cryptocurrency maar gebruikt onzinnige argumenten appeared first on BTC Direct | Nieuws.