De afgelopen weken waren voornamelijk negatief voor de bitcoin koers. Na het bereiken van de all-time high van 73.800 dollar op 14 maart begon de ellende en viel de koers met meer dan 20 procent omlaag.
Inmiddels lijkt de bodem bereikt, na een uitdagende aprilmaand waarin we de bevestiging kregen dat de Amerikaanse inflatie een probleem blijft.
Als gevolg daarvan was de markt extreem pessimistisch over het aantal renteverlagingen voor 2024, maar zwakke data over de Amerikaanse arbeidsmarkt aan het einde van vorige week bracht daar plotseling verandering in.
Een lastige periode voor bitcoin
De ellende in april begon met de slechte inflatiecijfers uit de Verenigde Staten, waardoor potentiële renteverlagingen van de Federal Reserve (Amerikaanse centrale bank) verdwenen als sneeuw voor de zon.
Daarbij is de rentecurve (yield curve) al vanaf oktober 2022 omgekeerd. Dat wil zeggen dat je hogere rentes krijgt op kortlopende Amerikaanse staatsobligaties dan op de langlopende varianten. Meestal is dat iets wat voorafgaat aan ellende voor de economie.
Tot nu toe blijft die ellende echter uit, maar in 2008, 1974 en 1929 resulteerde dit gegeven in koersdalingen van meer dan 50 procent voor de aandelenmarkten. Wat dat betreft moeten we nog altijd waakzaam zijn voor een verdere verzwakking van de Amerikaanse economie.
Vooralsnog is de verzwakking van de arbeidsmarkt een positieve ontwikkeling voor de bitcoin koers, omdat dit waarschijnlijk resulteert in snellere renteverlagingen. Het moet echter niet compleet de verkeerder kant op slaan, want dat zou weleens kunnen eindigen in een economische crisis.
Hoe kon de inflatie ineens weer oplopen?
De inflatie in de Verenigde Staten liep gedurende de eerste drie maanden van 2024 op vanwege het zogenaamde Wealth Effect. In december 2023 kondigde de Federal Reserve aan dat het voorzichtig nadacht over de eerste renteverlagingen.
Als reactie daarop schoten de bitcoin koers en de koersen van andere financiële assets omhoog. Daardoor was iedereen op papier rijker en kon de Amerikaanse consument weer gulzig lenen en consumeren.
Door die opleving kreeg echter ook de inflatie een boost. Waar we aan het begin van het jaar nog op 6-7 renteverlagingen rekenden voor 2024; viel dat door de hoge inflatiecijfers weer helemaal terug naar 0-1 stuks.
Die negatieve reactie lijkt nu echter ook te extreem, waardoor we voorzichtig richting de 2-3 renteverlagingen klimmen en daar kan de bitcoin koers van profiteren. Wat deze ontwikkeling betreft is komende donderdag een belangrijke dag, want dan krijgen we nieuwe data over de Amerikaanse arbeidsmarkt.
Belangrijk is daarbij dat deze data niet te slecht uitpakt, want dat zou de markt weer bang kunnen maken voor het stagflatie-scenario.
Het bericht Achter bitcoins daling: economische tegenslagen en kansen op herstel verscheen eerst op Crypto Insiders.