Amsterdam is voor heel eventjes de Bitcoin hoofdstad van de wereld. Bitcoiners vanuit de hele wereld komen 12 en 13 oktober naar Nederland om hier te spreken over de meest bekende cryptocurrency ter wereld. In deze presentatie praat Adam Back (Blockstream) met Dylan Leclair (Bitcoin Magazine) over derivaten.
Wat zijn derivaten?
In de wereld van investeringen worden een hoop moeilijke termen gebruikt. En het is niet gek als je daar een hoop niet van kent. Derivaat is een woord die sommigen van jullie misschien wel al kennen, maar voor de leken onder ons wordt dit nu nog even kort toegelicht.
Een derivaat is een contract (sommigen kennen het als een future, margin of optie) waarvan de waarde voortvloeit uit en afhankelijk is van de waarde van een onderliggende waarde, zoals een grondstof, valuta of aandeel. Deze volgt de prijs van het onderliggende product, waardoor je in deze contracten kan handelen, zonder het product écht in bezit te hebben.
Dit heeft veel mogelijkheden, maar ook risico’s met zich meegebracht. John Murillo van B2Broker gaf vandaag al eerder een korte presentatie over deze contracten, maar nu is het de beurt aan Adam Back en Dylan Leclair.
De presentatie
“Bitcoin kan je gewoon kopen en dat met je wallet bewaren, maar derivaten geven veel opties”, zo begint Adam Back. “Door hefbomen kunnen traders gigantische bedragen verdienen, maar ook verliezen.” De meningen in de cryptowereld zijn daarom erg verdeeld over dit soort producten.
“Omdat je niet handelt in het echte product, zijn mensen bang dat ze in ‘papieren’ Bitcoins handelen zoals we dat kennen met ‘papieren’ goud. Maar gelukkig is het verschil tussen spot (‘echte’ Bitcoin) en futures bij Bitcoin duidelijk bij het publiek.”
Contract en spot combinatie
LeClair en Back merken dat er een een interessante beweging gaande is omtrent derivaten. Er zijn namelijk mensen die deze contracten tegelijk gebruiken met het kopen van echte Bitcoin.
Dat komt omdat er bij bij derivaten vaak geld betaald wordt voor het aanhouden van de contracten, dit gaat meestal als rente naar mensen die ‘short’ gaan op het product. Dit is niet onopgemerkt gebleven bij investeerders.
Als zij dan voorbeeld 1x short gaan, terwijl ze dezelfde hoeveelheid Bitcoin op de spotmarkt hebben gekocht, krijgen zij deze rente, maar maken ze geen winst op de trades. Toch komt er geld binnen, wat voor veel mensen een reden is om deze techniek te gebruiken.
Hoe erg is het te manipuleren?
LeClair komt vervolgens met een interessante kijk op deze derivaten. “Als ik als investeerder meer wil weten over ETF’s, die de prijs van Bitcoin volgen, dan vraag ik me af hoe manipulatief ze zijn”, zo stelt LeClair.
“Dit is anders dan echte spot Bitcoin”, antwoordt Back. Het is door derivaten mogelijk om iets te verkopen wat je niet hebt en het later te betalen. Bij Bitcoin gaat dat moeilijker, met als reden dat bijna alles via de spotmarkt gaat. Bij aandelen en bij goud is dat anders, waar veel meer mensen met derivaten werken.”
Derivaten bieden dus een interessante nieuwe manier van investeren en geld verdienen. Dit gaat natuurlijk wel gepaard met de nodige risico’s. LeClair kan het daardoor zelfs vergelijken met een gokmarkt. Lees je daarom goed in als je aan de slag gaat met dit soort producten.
The post Adam Back over Bitcoin derivaten appeared first on BLOX | Nieuws.