Op dit moment beheerst één onderwerp het crypto nieuws; de situatie omtrent crypto exchange FTX en de overname daarvan door Binance. Laatstgenoemde brak gisteren het nieuws dat het FTX uit de modder wil trekken door de exchange volledig over te nemen. Alhoewel menig crypto-investeerder nu opgelucht ademhaalt nu een grotere ineenstorting voorkomen lijkt te zijn, is een daadwerkelijke overname verre van zeker. Crypto Insiders vroeg Thibault Schrepel, adjunct-hoogleraar in Rechten aan de Vrije Universiteit Amsterdam, om een reactie.
Binance en FTX krijgen te maken met antitrustwetten
Het lijkt zo simpel; Binance koopt FTX en klaar is Kees. Helaas zal het waarschijnlijk niet zo soepel verlopen voor de grote gele reus. Aangezien Binance ’s werelds grootste exchange is, en FTX zelf ook in de top 10 staat op het gebied van handelsvolume, stelt Schrepel dat de deal waarschijnlijk een antitrustdrempel zal overschrijden in alle relevante rechtsgebieden. Wat betekent dit?
“De transactie ligt boven de EU-aanmeldingsdrempels, wat betekent dat de ondernemingen groen licht van de Europese Commissie nodig hebben. Mochten zij de overname in de komende weken aanmelden (wat ongebruikelijk is, want prenotificatie duurt meestal maanden voor dergelijke transacties, tijd om alle documentatie te verzamelen, de concurrentieanalyse te starten, enz.) dan heeft de Europese Commissie 25 werkdagen om de deal te analyseren.”
De reden dat onder andere de EU naar de deal zal willen kijken heeft alles te maken met antitrust. “Het antitrust-beleid bestaat uit het verbod op kartelvorming door bedrijven, het verbod op misbruik van machtspositie en het toezicht op fusies,” aldus te lezen op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Gezien de posities van Binance en FTX, kan de een niet zomaar de ander overnemen. Dit zou namelijk een oneerlijke machtspositie kunnen veroorzaken.
Exchanges kunnen een flinke boete krijgen
Indien de twee crypto exchanges hun activiteiten alsnog doorzetten dan zou dat serieuze consequenties kunnen hebben. Zo stelt Schrepel: “Mochten de twee ondernemingen hun marktgedrag coördineren – bijvoorbeeld om FTX in leven te houden – dan zouden zij het risico lopen een illegaal kartel te vormen, hetgeen vaak als de ernstigste schending van de antitrustregels wordt beschouwd.”
Eerder liet Schrepel op Twitter weten dat “jumping the gun,” oftewel een valse start maken, fikse boetes tot gevolg kan hebben. In sommige gevallen kan dit wel 10% van de totale omzet van beide partijen bedragen.
Veroorzaakte Binance de instorting?
Schrepel is de schrijver van het boek Blockchain + Antitrust: The Decentralization Formula en weet dan ook veel af van alle wetten en regels die nu om de hoek komen kijken voor Binance en FTX. Volgens hem kan Binance de deal erdoorheen krijgen door te stellen dat het een omvallend bedrijf wilde redden. Maar dan doemt de vraag op, wie veroorzaakte het omvallen van FTX?
“De vraag zal zijn of Binance een rol heeft gespeeld in het mogelijke faillissement van FTX, wetende dat Binance eerder deze week is begonnen met het van de hand doen van zijn FTT (FTX Token) holdings.”
Binance zou vervolgens de eerdere onthullingen door Coindesk als reden voor de verkoop van zijn FTT kunnen opgeven. Op basis van de uitspraken van Schrepel aan Crypto Insiders lijkt het boek dus nog lang niet gesloten, en dat zal zeker niet op de korte termijn gebeuren. De onrust in de crypto-industrie zal waarschijnlijk aanhouden tot er meer duidelijkheid komt over de overname.
The post Analyse: Adjunct-hoogleraar VU Amsterdam: Binance, FTX deal stuit op problemen
appeared first on Crypto-Insiders.