“Het wordt steeds gekker met onze banken,” schreef ik in mijn vorige column van 18 april jl. Een paar dagen later staan de banken opnieuw negatief in het nieuws. Er is negatieve rente aanstaande voor nog meer rekeninghouders. Niet alleen de depositorekeninghouders maar ook de kleine spaarders mogen vrezen dat ze in de toekomst rente gaan betalen. Het medialiefje van de overheid, NU.nl, deed een rondje bij de banken.
Tophypotheken in NL
Uit dit artikel blijkt dat het toekomst is dat een negatieve rente wordt berekend over tegoeden beneden de 100.000 euro. Het is duidelijk dat banken er niet meer voor de spaarders zijn. Dat was ooit het geval toen we een beloning kregen voor onze reserves die we uitleenden aan de bank. De bank leende het voor een hoger tarief uit aan Pietje Puk die er glimmende bolide voor kocht. Hij betaalde dan wel een goeie 20 procent rente(jaren 80) op zijn persoonlijke lening. Het was een winstgevend verdienmodel voor de banken dat ook economische groei genereerde. De omloop van het geld werd groter doordat consumenten en investeerders duurzame aankopen en investeringen konden financieren. In Nederland is het normaal dat we ons woongenot met een hypotheek financieren. Het is een maatschappelijk fenomeen. In tegenstelling tot in bijvoorbeeld Zuid-Europese landen waar meer spaargeld in woonhuizen is geïnvesteerd. Nederlandse huishoudens zijn koploper in Europa op de hypotheekmarkt.
Ontspoord systeem
Tegenover de negatieve rente op spaartegoeden staan de lage leentarieven. Die zijn meer dan 10 procent lager dan in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Daar zijn we dus niets mee opgeschoten, want door dalende leentarieven stegen de huizenprijzen. Schaarste aan woonhuizen en groeiende bevolking dreven huizenprijzen nog verder op. De crisis op de huizenmarkt breekt momenteel alle fatsoensnormen. Hoe durf je 5 ton, en zelfs meer, te vragen voor een tussenwoning. Niemand die dat ziet want het is de marktwerking. Als de vraag het aanbod overtreft dan stijgen de prijzen. Als kritische analist stel ik vast dat geen sprake is van een gezonde marktwerking. Er is sprake van een ontspoord financieel systeem waardoor een enorme bubbel ontstaat in vastgoed, aandelen en alternatieve beleggingen zoals de cryptovaluta. Geld lenen kost geen drol en daarom graaien kapitaalkrachtige investeerders het goedkope geld uit de markt dat door het beleid van centrale banken spotgoedkoop is gemaakt.
Paniekfase aanstaande
Na de vorige kredietcrisis annex bankencrisis in 2009 waarschuwden financieel analisten dat het stimulerende beleid van centrale banken zal stranden als rentetarieven het nulpunt naderen. Als de economie opnieuw vastloopt dan zijn centrale banken uitgespeeld want met negatieve rentetarieven kan geen enkele economie overleven. De maatschappij is geen sprookjeswereld waarin consumenten moeten geloven in het verstrekken van gratis geld. Dat is namelijk wat momenteel gebeurt. Geld lenen dat bijna gratis is. Alles heeft een keerzijde, en de keerzijde van gratis lenen is betalen voor spaargeld. Tegenover de recordhoge schuldenberg staat een berg aan spaargeld. Door de coronacrisis zijn mensen meer gaan sparen en konden banken minder geld uitlenen. Er wordt minder consumptief geleend en door de hoge huizenprijzen stellen jongeren de aankoop van hun droomhuis uit. Banken betalen voor het overtollig saldo op hun balans een negatieve rente aan de ECB en worden nerveus aangaande hun verdienmodel. De opkomende trend van negatieve rente op depositorekeningen is al een tijdje gaande en zet zich voort in een negatieve spiraal. De plafonds dalen totdat het moment gekomen is van de paniekfase. Die fase is aanstaande. Banken zitten met spaargeld in de maag waar bankiers buikpijn van krijgen. Koortsachtig proberen ze rekeninghouders er toe te bewegen hun spaargeld te verplaatsen. Hetzij naar een andere bank, hetzij naar een beleggingsrekening.
Cashen wordt crashen voor Gerrit
De hedendaagse bankier valt niet te benijden. In het bancaire betaalverkeer tolt steeds meer crimineel geld rond en door de overheid gedwongen controles daarop vergt veel inzet met hoge kosten en druk op de winstmarge. Slippen er wat duistere BV’s tussendoor dan hang je. Gerrit Zalm, de oud ABN/AMRO-topman en ex-minister van Financiën dacht na zijn ministerschap leuk te kunnen cashen in het bankwezen, maar cashen wordt crashen voor de ooit goedlachse Gerrit toen hij nog bovenop een goed gevulde schatkist zat. Hij staat model voor wat er nu dreigt te gebeuren met het bankwezen. Als de huidige trend doorzet dan worden rekeninghouders nerveus en gaan nog meer mensen hun geld investeren in zaken waar ze geen verstand van hebben. In iedere beurscrash verliezen juist de particulieren het meeste geld. Professionele beleggers zijn al even bezig om hun belegd vermogen minder risicovol te spreiden. Maar wat moet je als kleine spaarder als je ziet dat je inteert op je saldo door aftrek van bankkosten en inflatie. Geld thuis bewaren is riskant en geeft slapeloze nachten. Een honkbalknuppel naast je bed en extra sloten op de deur is nog geen garantie voor gezonde nachtrust.
Great Reset
Het is aannemelijk dat de kleine spaarders, en die vinden we onder de massa, nerveus worden bij de berichten over de malaise in het bankwezen. Maar ook centrale banken en overheden worden dan nerveus. In mijn vorige column schreef ik dat de ECB achter de schermen bezig is met de digitale euro, de Central Bank Digital Currency. Ook in de Agenda 2030 van het WEF wordt gesproken over een digitale rekening voor iedere aardbewoner. Verder fantaseert Klaus Schwab, de oprichter van het WEF, over een vorm van basisgeld. Er wordt in de alternatieve media volop gespeculeerd over de op handen zijnde “Great Reset” die het WEF wil doorvoeren. Er doen complotachtige theorieën de ronde alsof die Great Reset een geheim plan is van de elite. Daar wordt verschillend over gedacht. Toch mag het duidelijk zijn dat er onnatuurlijke bewegingen gaande zijn in het monetaire fiat geldsysteem dat wordt beheerd door private banken o.l.v. centrale banken. We geraken in een fantasiewereld waarin geld gratis kan worden geleend en de burger betaalt voor het in bewaring geven van z’n geld. Geen enkele economie kan bestaan als mensen niet worden gestimuleerd om reserves aan te leggen. Herinner ik weer even fijntjes aan de uitspraak van Klaus Schwab: “In 2030 you own nothing, but you will be happy.”
GW
appeared first on Biflatie.