Veel mensen binnen de industrie beschouwen Afrika als “de slapende reus” van de crypto wereld. De meeste landen in Afrika hebben een lange en nare geschiedenis met inflatie, waardoor het logisch is dat mensen daar eerder grijpen naar alternatieven als bitcoin en stablecoins. Tijdens de Blockchain Africa Conference in Johannesburg, Zuid-Afrika, werden bitcoin en stablecoins aangewezen als belangrijke kandidaten om de adoptie in Afrika naar een hoger niveau te tillen.
Bitcoin als wettig betaalmiddel
Het is je vast niet ontgaan dat de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) bitcoin reeds adopteerde als wettig betaalmiddel. Hiermee werd het na El Salvador het tweede land ter wereld waar bitcoin officieel een wettig betaalmiddel is.
“Ik denk dat er in de toekomst, over 10 jaar ongeveer, een situatie kan ontstaan waarbij veel buurlanden bitcoin ook omdopen tot wettig betaalmiddel”, aldus Marius Reitz die manager van Afrika is bij crypto exchange Luno.
“Bitcoin kan een regionale valuta worden of zelfs een gemeenschappelijke munt door de hele Afrikaanse Unie”, zo gaat Reitz verder. Jonathan Ovadia, de CEO en mede-oprichter van het Zuid-Afrikaanse Ovex, is juist meer bullish over stablecoins dan over bitcoin voor Afrika.
“Zaken als bitcoin zijn fantastisch […] maar je kunt er niet je volledige vermogen in bewaren als je een minimumloon verdient in Afrika. Ik denk dat stablecoins één van de grootste innovaties binnen het crypto-ecosysteem zijn”, aldus Ovadia.
Volatiliteit van bitcoin
Op zich is de mening van Ovadia een hele logische. Bitcoin is fantastisch en de absolute schaarste van 21 miljoen eenheden maakt het op de lange termijn een goed middel om jezelf te beschermen tegen inflatie. Op de korte termijn kunnen we de volatiliteit van bitcoin echter niet ontkennen.
Als jij in principe iedere euro nodig hebt, dan kan die volatiliteit je weleens fataal worden. Wat dat betreft werkt bitcoin op dit moment misschien nog helemaal niet zo goed in Afrika en zijn stablecoins momenteel een betere optie.
Daarmee kunnen Afrikanen immers vluchten naar stabielere overheidsmunten als de Amerikaanse dollar, waarmee ze zichzelf beschermen tegen de inflatie in eigen land. Uiteindelijk maakt dat de overstap naar bitcoin op de lange termijn ook weer kleiner.
The post Analyse: Afrika gaat bitcoin en stablecoins omarmen, zeggen experts
appeared first on Crypto-Insiders.