Cryptocurrency is zo’n fenomeen dat de meest instabiele groepen stabiliteit kan geven – ondanks dat het juist zo enorm volatiel is. Verschillende landen in Afrika hebben precies daarom besloten om de handen ineen te slaan voor één nationale cryptovaluta.
CBDC voor Afrika
Dat schrijft Bloomberg op basis van een e-mail dat rondgaat in de Bank of Central African States. Deze centrale bank geeft de munt uit die Kameroen, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Tsjaad, Equatoriaal Guinea, Gabon én de Republiek van Congo bedient. De e-mail is getekend door Herve Ndoba, het bestuurshoofd van de centrale bank.
Eind april maakte de Centraal-Afrikaanse Republiek bekend dat het van Bitcoin wettelijk geld heeft gemaakt. Maar nu wordt er ook gekeken naar een Central Bank Digital Currency (CBDC), die niet open-source is maar door de centrale bank is bedacht. In een ander statement zou de monetaire unie hebben geconcludeerd dat bitcoin (BTC) als legal tender (wettelijk geld) niet schaart met de afspraken van de landen binnen de centrale bank.
Opvallende crypto beslissing voor Afrika
Het meest opvallende hieraan is niet dat het kiest voor een cryptocurrency. Volgens een onderzoek van Ripple werkt het overgrote deel van de centrale banken aan een digitale fiat-valuta, dat is dus niet zo vreemd. Het bijzondere is dat de landen denken dat dit ook voor hun landen kan. Afrikaanse landen staan berucht om hun instabiliteit. Veel van deze overheden bestaan niet zo lang totdat de overheid omver geworpen wordt, bijvoorbeeld door gewelddadige milities.
Daarnaast heeft lang niet iedereen in deze landen bijvoorbeeld een telefoon, laat staan toegang tot het internet. Eerder dit jaar lag de Centraal Afrikaanse Republiek onder vuur. Het land had weliswaar ambitieuze plannen met Bitcoin, terwijl slechts 10% van de bevolking überhaupt een internetverbinding had. Het IMF was hier niet bepaald blij mee.
Tegelijkertijd omarmen ook andere Afrikaanse landen digitale activa. Zo heeft de Centrale Bank van Nigeria al bekendgemaakt dat het werkt aan een CBDC, en het aantal crypto-gebruikers is in Afrika vorig jaar met 2500% gegroeid.
The post Analyse: Afrikaanse landen werken samen aan één nationale cryptocurrency
appeared first on Crypto-Insiders.