Volgens de economen Joseph Briggs en Devesh Kodnani van Goldman Sachs kunnen investeringen in verband met kunstmatige intelligentie (AI) tegen 2025 oplopen tot een verbazingwekkende $200 miljard. In een recent rapport zeggen ze het volgende:
“Investeringen gerelateerd aan Kunstmatige Intelligentie (AI) zouden kunnen pieken op 2,5 tot 4% van het BBP in de VS en op 1,5 tot 2,5% van het BBP in andere belangrijke AI-leiders.”
Het tweetal beweert ook dat de Verenigde Staten goed gepositioneerd zijn om het wereldwijde centrum van die technologie te worden.
AI kan impact hebben op de economie
Goldman Sachs Research, uitgevoerd door Briggs en Kodnani, schat dat kunstmatige intelligentie “enorm economisch potentieel” heeft en mogelijk de wereldwijde arbeidsproductiviteit zou kunnen bevorderen.
De economen suggereren verder dat een grootschalige transformatie kan plaatsvinden zodra bedrijven investeren in fysitaal, digitaal en menselijk kapitaal om nieuwe technologieën te implementeren en hun werkprocessen te hervormen. Ze beschrijven het als volgt:
“Die investeringen, die tegen 2025 wereldwijd kunnen oplopen tot ongeveer $200 miljard, zullen waarschijnlijk plaatsvinden voordat adoptie en efficiëntiewinsten grote productiviteitswinsten beginnen te genereren.”
Briggs en Kodnani denken dat investeringen die gericht zijn op AI in de toekomst tot wel 4% van het Amerikaanse BBP kunnen uitmaken, en tot wel 2,5% van het BBP van andere landen.
Naar hun mening heeft de grootste economie ter wereld tevens de beste kans om op te komen als een wereldwijd knooppunt voor dergelijke technologie en zou deze ongeveer 50% van de totale investeringen kunnen omvatten. China zou daarentegen de belangrijkste concurrent op dit gebied kunnen worden.
Interesse in AI is enorm gegroeid
Het onderzoek bepaalde ook dat de marktinteresse in kunstmatige intelligentie de afgelopen maanden snel is toegenomen. Ongeveer elke zesde onderneming op de lijst van de Russell 3000 heeft AI genoemd in hun winstgesprekken. Ter vergelijking, slechts 1% van de bedrijven deed dit in 2016.
Een enquête onder CEO’s van Fortune 500-organisaties (gedeeld door Goldman Sachs) onthulde tevens dat de meeste leidinggevenden niet denken dat AI het komende jaar invloed zal hebben op hun bedrijf of hun arbeidsbehoefte zal verminderen.
Niettemin zijn de schattingen heel anders wanneer men een periode van vijf jaar bekijkt, waarbij meer dan 60% van de leidinggevenden wijzigingen in het personeelsbestand verwacht vanwege de vooruitgang van de technologie.
Enkele van de giganten zijn al ingestapt
Kunstmatige intelligentie heeft al de aandacht getrokken van enkele van de grootste bedrijven, zoals Amazon Web Services (AWS) – de cloudtak van de e-commercegigant. CEO Adam Selipsky zei onlangs dat het bedrijf $100 miljoen zal verdelen om een speciaal “programma” te ontwerpen dat bedrijven kan helpen generatieve AI in te zetten.
Ook Microsoft en Google zijn andere giganten die hun eerste stappen hebben gezet in het veld. De eerstgenoemde investeerde $10 miljard in OpenAI, terwijl de laatstgenoemde $300 miljoen investeerde in Anthropic.
Het bericht AI-gerelateerde investeringen zouden $200 miljard kunnen bereiken in 2025, aldus Goldman Sachs verscheen eerst op CryptoBenelux.