In dit artikel gaan we in op alles wat maar te maken heeft met de beveiliging van je bitcoin en cryptocurrency. De beste bitcoin wallet (s), de beste cryptocurrency wallets, het verschil tussen hot en cold wallets en andere beveiligingsmaatregelen. Na het lezen van dit artikel heb je een beter idee hoe bitcoin wallets werken en hoe jij jezelf kunt beveiligen tegen diefstal en/of hackers.

Het bewaren van je Bitcoin

Een groot gedeelte van de Bitcoin gemeenschap is ontstaan uit onvrede over het huidige financiële systeem. Banken en bedrijven zouden teveel fee’s rekenen en maken grote beslissingen die ons allemaal (negatief) kunnen beïnvloeden. 

Dit is dan ook de reden dat veel mensen in ieder geval een gedeelte van hun geld/vermogen willen bewaren in andere middelen, zoals bijvoorbeeld goud, vastgoed of bitcoin. Het nadeel van goud of andere metalen is dat je het vaak nog steeds opslaat bij een bank, bijvoorbeeld in een kluis. 

Dit laat onder andere vastgoed en bitcoin over voor de mensen die ook dit niet willen. Heb je redelijk veel vermogen en ben je in staat direct een huis te kopen? Dan is dit wellicht een goede investering afhankelijk van de tijd waarin je koopt. Voor kleinere bedragen is dit echter geen optie en daarom kun je Bitcoin gebruiken. 

Met bitcoin kun je je als het ware verzekeren tegen het huidige financiële systeem en misschien nog wel belangrijker, buiten het huidige financiële systeem. Zodra je bitcoin bezit kun je dit zonder tussenkomst van derden versturen en hiermee al in een stijgend aantal plaatsen betalen. Ook zijn er mensen die zich uit laten betalen in bitcoin of andere cryptocurrency. Wat hierbij enorm belangrijk is is het veilig bewaren van je digitale valuta. 

Bij een bank heb je vaak nog een verzekering tot een bepaald bedrag, in Nederland is dit €100.000. Gaat de bank failliet? Dan heb je in ieder geval dit bedrag nog mocht je meer bezitten. Bij bitcoin en crypto currency is dit echter niet aan de orde. Verlies je je bitcoin doordat je er zelf slordig mee omgegaan bent? Wordt het van je gestolen door een hacker? Gaat de eigenaar van een exchange er vandoor? Dan heb je pech en ben je je digitale valuta kwijt. Het gezegde gaat dan ook in de wereld van Bitcoin:

‘Not your keys, not your bitcoin’

Dit houdt in dat wanneer jij de private key van je crypto niet in eigen beheer hebt, je dus niet daadwerkelijk eigenaar bent van je saldo. Hoewel dit misschien heel logisch klinkt is het voor veel bezitters van bitcoin echter nog geen realiteit. Veel mensen laten bijvoorbeeld digitale valuta op een exchange staan of in een online wallet die ze zelf niet in beheer hebben. Andreas Antonopoulos, een bekende spreker in de Bitcoin wereld en auteur van verschillende boeken zoals ‘Mastering Bitcoin’ heeft dit mooi verwoord: 

“I don’t trust banks to hold my money, why would I trust a two year old startup with 6 employees to hold my money? Are you kidding me? I don’t leave money on exchanges.”

Natuurlijk zijn er verschillende redenen om Bitcoin te bezitten en te bewaren en voor de een is het makkelijker om dit veilig te doen dan voor de andere. Ben je bijvoorbeeld een day trader? Dan doe je veel en vaak transacties. Iedere keer bitcoin van en naar een exchange sturen is ten eerste duur en ten tweede niet te doen als je wilt inspelen op de actuele koersen.

Voor mensen die bitcoin en crypto currency willen ‘sparen’ of willen gebruiken als een hedge tegen de huidige financiële markt is het echter een stuk eenvoudiger. Er zijn veel manieren om je Bitcoin veilig te bewaren en in dit artikel gaan we in op al deze manieren. Het is natuurlijk zonde om je crypto verloren te zijn wanneer de Bitcoin koers hard omhoog gaat.

Private key

Een belangrijk misverstand dat we eerst uit de wereld moeten helpen voordat we verder ingaan op de verschillende wallets is de manier waarop crypto ‘bewaart’ wordt. 

Anders dan euro biljetten wordt bitcoin of welke cryptocurrency dan ook niet ‘fysiek’ opgeslagen in een bepaalde wallet, het bestaat immers niet als een fysiek product. Toch denken veel mensen dat de bitcoin IN je wallet staat, maar dit is niet juist. Bitcoin staat op de blockchain en hier blijft het ook altijd staan, ongeacht het aantal transacties dat je doet.

Blockchain is een kasboek waarin al deze transacties bijgehouden worden inclusief het saldo van iedere wallet. Verstuur jij je bitcoin naar iemand? Dan wordt het niet daadwerkelijk UIT je wallet gehaald, maar wordt er een aanpassing gemaakt in het kasboek. Het verzonden bedrag wordt van jouw balans afgehaald en wordt op de balans van de ontvanger gezet. 

Bij het verzenden van een digitale valuta verstuur je je assets naar een wallet adres. Deze code is als het ware je ‘bankrekening’ en kun je gebruiken om Bitcoin te ontvangen. Zie het wallet adres maar als een kluis. Beschik jij over de code van de kluis? Dan kun je het geld versturen en er mee doen wat je wilt. 

Deze code is in het geval van bitcoin een private key die hoort bij de wallet. Dit is een (hopelijk geheime) sleutel die jou toegang geeft tot het saldo op de blockchain dat gekoppeld is aan de betreffende wallet. Beschik jij dus over de private key? Dan kun je doen met het saldo wat je wilt. Net zoals een kluis is het echter mogelijk om de code kwijt te raken door een eigen fout of door diefstal.

In dat geval kan degene met de code doen met de inhoud van de kluis wat hij/zij wil. Dit is dan ook erg belangrijk bij het uitkiezen van een bitcoin wallet. Niet iedere wallet biedt namelijk de mogelijkheid om zelf de private key te beheren en dit geldt ook voor online exchanges. 

Op het moment dat je je crypto naar een wallet adres stuurt zonder dat je de geheime sleutel in beheer hebt ben je dus niet de daadwerkelijke eigenaar van de wallet. Je hebt er misschien toegang tot, maar dat heeft de beheerder van de private key ook. In het verleden zijn er op deze manier al veel mensen bestolen.

Hot en Cold wallets

Voordat ik ook maar iets over de verschillende bitcoin wallets ga vertellen is het belangrijk om te weten dat er globaal twee manieren zijn om je bitcoin en crypto te bewaren. Aan de ene kant heb je een hot wallet en aan de andere kant een cold wallet. 

Het belangrijkste verschil tussen een hot en cold wallet is dat een hot wallet in verbinding staat met het internet en een cold wallet niet. Je kunt het wel vergelijken met een fysieke portemonnee en een kluis. Een hot wallet is je portemonnee en deze is relatief makkelijk in gebruik. Je kunt eenvoudig bij je geld en dit relatief simpel uitgeven. Een cold wallet is je kluis. Hierin bewaar je digitale valuta waar je niet je dagelijkse dingen mee hoeft te bewaren. Het is voor jou dan ook moeilijker (lees: veiliger) in gebruik, maar dit geldt dus ook voor de mensen die dit eventueel willen stelen. 

Een hot wallet draag je vaak bij je, zoals bijvoorbeeld een bitcoin wallet op je telefoon. Een cold wallet is iets wat je niet bij je draagt maar juist goed weggestopt hebt omdat het meer waarde bevat. Als vuistregel kun je het volgende hanteren: op een hot wallet (online exchange, cryptocurrency wallet op je telefoon, etc.) bewaar je nooit meer dan het bedrag waarmee je comfortabel bent rond te lopen in je fysieke portemonnee. Deze kan iemand zo uit je achterzak grissen en meenemen, hetzelfde risico loop je in feite met een hot wallet voor bitcoin. 

De rest bewaar je op een cold wallet en beveilig je met alle benodigde beveiliging features (waarover later meer). Ook bij deze wallets beschik je niet altijd over je eigen private key, let hier dan ook goed op bij het uitkiezen van geschikte crypto wallets.

Hot wallets

Hot wallets zijn zoals gezegd wallets die constant in verbinding staan met het internet. Dit is de reden dat ze ‘hot’ genoemd worden. Je kunt hierbij denken aan de gratis beschikbare wallets bij je favoriete exchanges, maar ook aan mobiele applicaties. Ook kunnen wallets op een computer ‘hot’ zijn wanneer de computer zelf in verbinding staat met het internet. Er is over het algemeen niets mis met deze wallets en ze zijn vaak erg vriendelijk in gebruik.

Wel is het belangrijk je bewust te zijn van de risico’s, want hot wallets zijn een geliefd doelwit van hackers. Omdat het in verbinding staat met het internet kunnen ze er relatief eenvoudig bij. Gebruik een hot wallet dan ook alleen met kleine bedragen of wanneer je wilt handelen. Een overzicht van de beste hot wallets vind je hieronder.

Mobiele crypto wallet

Beste mobiele bitcoin wallets

Een van de mogelijkheden bij het uitkiezen van een hot wallet is een mobiele applicatie. Hier zijn er tal van op de markt gebracht en vaak zijn ze heel gemakkelijk in gebruik. Je beschikt altijd over je bitcoin wallet in je broekzak en kunt daardoor eenvoudiger transacties doen. Wel heb je een probleem als je mobiel gestolen wordt en je de private key niet goed opgeslagen hebt. Een selectie van de beste mobiele bitcoin wallets:

  • Exodus

Exodus is een aanbieder van wallets, zowel mobiele als desktop wallets. Het staat bekend om een overzichtelijke interface en het gebruiksgemak. De exodus mobiele wallet is daarom al meer dan 50.000x gedownload en heeft een rating van 4.2 van de 5.

  • Enjin

Enjin is ook een zeer geschikte mobiele wallet voor je cryptocurrency. Het is erg overzichtelijk en je kunt daarnaast je private key in beheer hebben waardoor je ook echt zelf eigenaar bent je de crypto. De Enjin wallet heeft meer dan 100.000 downloads en een rating van 4,6 van de 5. Lees hier meer over Enjin.

  • BRD 

De BRD bitcoin wallet is erg simpel in gebruik en dit is terug te zien aan de gebruikersaantallen. Al meer dan 1 miljoen mensen hebben de mobiele cryptocurrency wallet BRD gedownload en de gemiddelde beoordeling is 4,2 van de 5.

  • Edge

Edge, wat voorheen Airbitz heette, is een mobiele wallet waarop je onder andere bitcoin, Ethereum, Monero en Ripple kunt bewaren. Met meer dan 100.000 downloads wordt het veel gebruikt en dit bevalt goed gezien de rating van 4,1 van de 5.

Beste bitcoin computer wallets

Ook zijn er tal van wallets die je bijvoorbeeld kunt installeren op je computer. Ook dit soort cryptocurrency wallets staan in principe gewoon in verbinding met het internet en vallen daarom onder de categorie hot wallets. Hieronder volgen een aantal van de bekendste bitcoin software wallets voor je computer:

  • Electrum

Een van de bekendste desktop wallets voor Bitcoin is Electrum. Het is een lichtgewicht wallet, wat betekent dat je niet de volledige blockchain hoeft te downloaden. Dit scheelt dan ook veel opslaggeheugen. Voor echte beginners is deze wallet minder geschikt, want de interface is niet zo gemakkelijk in gebruik.

  • Bitcoin Core

Bitcoin Core is ook een hele populaire desktop wallet voor Bitcoin. Zeer geschikt en veilig en het is zelfs mogelijk om het te gebruiken in combinatie met het Tor netwerk. Deze wallet dient als een volledige node voor het Bitcoin netwerk en neemt daarom veel geheugen in beslag.

  • Jaxx

Jaxx is een andere populaire cryptocurrency desktop wallet. Naast bitcoin ondersteunt het ook Dash, Ethereum, Litecoin, Bitcoin Cash en vele andere wallets. Ook beschikt Jaxx over een mobiele versie. Deze desktop wallet is zeer geschikt voor beginners, maar ook voor experts. 

Cold wallets

Cold wallets, of hardware wallets, zijn de veiligste manier om je bitcoin en cryptocurrency te bewaren. Dit zorgt ervoor dat de private keys niet in verbinding staan met het internet waardoor hackers er niet zo gemakkelijk bij kunnen. Cold wallets worden gebruikt als kluis en niet voor de dagelijkse transacties of day trading. Er zijn dan ook veel verschillende manieren om een cold wallet in te richten om je Bitcoin te bewaren en hieronder volgen een aantal van de meest voorkomende opties.

Beste hardware wallets

Met deze handige vergelijkingstool vind je direct de beste hardware wallet voor jouw situatie.

Recovery seed bewaren

De genoemde hardware wallets zijn allemaal zeer geschikt om je private keys op te bewaren. Maar om de veiligheid nog beter te garanderen beschikt iedere hardware wallet over een recovery seed. Dit is een reeks van 24 woorden die je bij installatie moet noteren.

Hiermee kun je je wallet herstellen mocht je bijvoorbeeld je hardware wallet zijn kwijtgeraakt. Je voert simpelweg de recovery seed in op een nieuwe hardware wallet en je beschikt weer over je originele wallets. Je kunt je echter wel voorstellen dat het bewaren van dit soort codes over een langere periode voor veiligheidsproblemen zorgt. Op de computer moet je deze woorden nooit bewaren en een stukje papier vergaat ook redelijk eenvoudig.

Daarom heeft Cryptotag hier een oplossing voor bedacht, namelijk een methode om deze recovery seed te beschermen tegen alle mogelijke manieren van schade. Zelfs met een brand of waterschade vergaat je code en daarmee je Bitcoin met de Cryptotag niet meer. Lees hier het volledige artikel.

Authy is hiervoor zeer geschikt. Je installeert een app op je telefoon en deze genereert iedere 30 seconden een nieuwe code die je nodig hebt voor het inloggen bij bijvoorbeeld een exchange. Zelfs al worden je inloggegevens gestolen, dan hebben ze nog de code op je mobiel nodig om aan de haal te gaan met je cryptocurrency. Doe dit ook voor e mail adres en alle andere accounts waar waardevolle informatie op staat. 

  •  Schreeuw het niet van de daken

Het is nou eenmaal een feit dat er criminelen rondlopen op deze wereld. Schreeuw dan ook niet van daken dat je (veel) Bitcoin of cryptocurrency bezit. Je kunt denken; joh, het is toch niet zoveel. Maar wat als de waarde de komende jaren alleen maar toeneemt? Dan kun je er rekening mee houden dat mensen je weten te vinden. Dit is helaas al vaker voorgekomen. Je kunt je bitcoin nog zo goed bewaren, maar als mensen fysiek achter je aankomen kun je hier niets tegen beginnen.

  • Gebruik sterke wachtwoorden

Hackers kunnen heel eenvoudig je wachtwoorden kraken. Denk je slim te zijn door een aantal woorden achter elkaar te plakken of iets te bedenken uit je eigen lever? Hier zoeken hackers actief naar en dit kunnen ze heel gemakkelijk kraken. Gebruik daarom iets om moeilijke wachtwoorden te genereren. Willekeurige letters, cijfers en hoofdletters en het liefst zo veel mogelijk maken je wachtwoord het veiligst. Hiervoor kun je bijvoorbeeld Lastpass gebruiken.

  • Gebruik alleen je eigen computer/telefoon

Open nooit je wallet op een openbare computer of zelfs die van een bekende. Je weet nooit wat er op de betreffende pc of telefoon geïnstalleerd is. Mocht er iets opstaan dat je wachtwoorden/ private keys kan stelen dan ben je vaak al te laat voordat je thuis bent.

Hopelijk weet je na het lezen van dit artikel iets meer over hoe je bitcoin en cryptocurrency veilig kunt bewaren. Je hebt een overzicht gezien van de beste cryptocurrency wallets, de beste bitcoin wallets en je weet wat hot en cold wallets zijn. Hou deze informatie altijd in je achterhoofd bij het inrichten van je beveiliging en doe er je voordeel mee.

Het artikel Alles over het bewaren van je Bitcoin en de Bitcoin wallet(s) verscheen als eerst op CurrentCrypto.nl.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!