De problemen in de bankenwereld stapelen zich op. Afgelopen week leek het wel of elke dag een bank in ons veilige wereldje gered moest worden of zelfs omviel. Als vertrouwde instituties omvallen kan dit leiden tot een enorme economische chaos, waarbij spaargeld niet veilig is.
Maar er zijn alternatieven: Bitcoin en goud.
Niet voor niets dat de koers van Bitcoin dit jaar al 70% is gestegen en dat goud een nieuw hoogterecord heeft bereikt.
Waarom is Bitcoin het alternatief?
Tijdens een financiële crisis kan Bitcoin dienen als een alternatief betaalmiddel en opslag van waarde. Omdat Bitcoin geen centrale autoriteit heeft, is het niet afhankelijk van de financiële stabiliteit van een bepaald land of bank.
In plaats daarvan wordt het vertrouwen in Bitcoin gedreven door de technologie en de gemeenschap die het ondersteunt. Vertrouwen is niet eens het juiste woord, aangezien alles van Bitcoin transparant is en in cijfers uit te drukken valt.
Bitcoin transacties en opslag van waarde
In een scenario waarin heel veel banken omvallen, kan Bitcoin worden gebruikt als een manier om geld over te maken tussen individuen en bedrijven zonder dat er een bank bij betrokken is.
Bovendien biedt Bitcoin ook een alternatieve opslag van waarde. In plaats van het opslaan van hun spaargeld bij een bank die mogelijk omvalt, kunnen mensen hun geld in Bitcoin stoppen. Omdat Bitcoin een beperkt aanbod heeft en niet kan worden bijgedrukt, wordt het vaak gezien als een “digitaal goud”.
Investeerders kijken niet alleen naar Bitcoin, maar ook naar goud als alternatief om waarde op te slaan.
Goud is fysiek, Bitcoin digitaal
Het grootste verschil tussen de twee is uiteraard dat goud een fysiek materiaal is dat gedolven wordt uit de aarde en vervolgens kan worden gesmolten en gevormd tot sieraden, munten en andere objecten. Bitcoin daarentegen is een volledig digitale valuta die alleen bestaat in de vorm van computercode en wordt opgeslagen in je eigen wallet.
Dit maakt dat goud alleen fysiek kan worden overgedragen en dit proces kan tijdrovend en duur zijn, vooral bij grote hoeveelheden en lange afstanden. Bitcoin kan daarentegen snel en goedkoop worden overgedragen over de hele wereld, zonder tussenpersonen zoals banken.
Goud wordt al duizenden jaren gebruikt, Bitcoin bestaat net
Het voordeel dat goud heeft, is dat het al duizenden jaren gebruikt wordt als een waarde-opslagmiddel en wordt vaak gezien als een veilige haven voor investeringen in tijden van economische onzekerheid.
Bitcoin bestaat pas 12 jaar en wordt nu nog gezien als een niche, een alternatief, althans door de grote jongens. De crypto heeft nog niet dezelfde lange geschiedenis en bewezen track record als goud, maar kan wellicht tijdens deze bankencrisis een eerste stap zetten.
Die lange geschiedenis van goud heeft ook een keerzijde, het edelmetaal is namelijk sterk gereguleerd door overheden en financiële instellingen, vooral als het gaat om de productie, verkoop en opslag van grote hoeveelheden goud.
Bitcoin daarentegen is gedecentraliseerd en wordt niet gereguleerd door een centrale autoriteit, wat kan leiden tot meer vrijheid, maar ook tot meer risico’s voor gebruikers. Zo ben je zelf verantwoordelijk voor de beveiliging van je coins en is de kans klein dat je bij een verzekeraar kan aankloppen als je je wachtwoord bent vergeten.
The post Als banken blijven omvallen, kies je dan Bitcoin of goud? appeared first on BLOX | Nieuws.