De Europese Centrale Bank (ECB) heeft een lijst van vijf partners onthuld waarmee het momenteel samenwerkt om een prototype voor de digitale euro te ontwikkelen. Het Amazon van Jeff Bezos krijgt de taak om het ontwerp voor e-commerce betalingen te ontwikkelen. De prototypes moeten in de periode van september tot december 2022 vorm krijgen.
Veel belangstelling
Het heeft er alle schijn van dat de ECB serieus werk maakt van een digitale euro. In april deed de bank een oproep aan de private sector om zich aan te melden als partner voor het project. Daar reageerden uiteindelijk 54 bedrijven op, die variëren van nationale banken tot multinationale techbedrijven. Uiteindelijk heeft de ECB vijf partners uitgekozen die geselecteerd zijn op basis van hun specialismen, die aansluiten op de basiscriteria waar de digitale euro aan moet voldoen.
Het ontwerp van het prototype van de digitale euro begint deze maand en moet in december van dit jaar afgerond zijn. Het proces is een onderdeel van de onderzoekende fase die een tijdspanne van twee jaar omvat. De ECB verwacht deze fase in maart 2023 af te ronden, om vervolgens de prototypes en de samenwerkingen met de partners te evalueren. De belangrijkste bank van Europa lanceerde het onderzoek in juli 2021, zonder te beloven dat er daadwerkelijk een digitale euro komt.
De rol van Amazon
Het is geen verrassing dat Amazon is uitgekozen als de e-commerce partner van de ECB. Amazon is 28 jaar geleden opgericht door Jeff Bezos als online boekenverkoper, maar inmiddels uitgegroeid tot het grootste e-commerce bedrijf ter wereld. De ervaring van Amazon met e-commerce betalingen is ongeëvenaard en dat maakt het bedrijf tot de ideale partner voor de ECB op dit gebied.
Andere partners voor de ECB zijn het Spaanse Caixabank, de Franse multinationale betaalservice Worldline, en het Italiaanse Nexi. Caixabank krijgt de verantwoordelijkheid voor de mobiele applicatie, Wordline moet de offline versie oppakken en Nexi moet de Point-of-Sale infrastructuur opzetten. Zo krijgt de digitale euro van de ECB in rap tempo vorm. De vijfde partner voor het project van de ECB is op dit moment nog niet bekend.
Wat betekent dit voor bitcoin?
In principe heeft een digitale euro weinig tot niets te maken met bitcoin. Een digitale euro krijgt niet de absolute schaarste die bitcoin kent in de vorm van het maximum van 21 miljoen eenheden. Het idee voor de digitale euro is er vooral om het betaalverkeer in de Europese Unie een boost te geven. Waar dat betaalsysteem momenteel nog veel leunt op tussenpersonen, die daar allemaal geld aan verdienen, is het met een digitale euro mogelijk om goedkopere en snellere betalingen aan te bieden.
Verder is het in theorie mogelijk dat mensen direct bij de ECB een digitale rekening aanhouden. Vooral private banken zullen zich zorgen maken over deze ontwikkeling. Op deze manier is het namelijk mogelijk dat de ECB een deel van hun dienstverlening overneemt. Voor consumenten is dat interessant omdat ze weten dat hun geld veilig staat bij de ECB. Waar private banken in de praktijk kunnen omvallen, geldt dat niet voor de ECB.
Het enige negatieve effect van de digitale euro voor bitcoin is dat ‘betalen met bitcoin’ hiermee waarschijnlijk een stap achteruit zet. Het Lightning Netwerk is jarenlang naar voren geschoven als een alternatief voor de relatief dure creditcard-betalingen. Als de ECB echter met een systeem komt waarin internationale betalingen praktisch gratis worden, dan valt dat voordeel weg. Bitcoin houdt dan vooral zijn waarde als spaarmiddel, als bescherming tegen het bijdrukken van geld.
The post Amazon helpt mee aan ontwikkeling digitale euro voor ECB appeared first on BLOX | Nieuws.