De voormalig eigenaar van de Minnesota Vikings, een populair American footballteam, is veroordeeld tot zes jaar en drie maanden celstraf voor fraude. Dat meldt een persbericht van het United States Attorney’s Office (USAO). Reggie Fowler, nu 63 jaar, verwerkte $750 miljoen aan niet geregistreerde transacties in tien maanden tijd.
Schaduwbankieren voor crypto exchanges
Volgens het rapport van de USAO deed de voormalig NFL-league eigenaar aan ‘schaduwbankieren’. Een aantal maanden lang was Fowler illegaal bankier voor verschillende Israëlische crypto exchanges. Deze Israëlische bedrijven promootten zichzelf als een makkelijk methode om fiatvaluta naar crypto om te zetten. Banken zijn echter zeer terughoudend om met dergelijke bedrijven samen te werken.
Om dit voor elkaar te krijgen, huurden deze bedrijven Fowler in. Fowler stichtte het bedrijf Global Trading Solutions LLC (GTS) om met de bedrijven samen te werken. Vervolgens loog Fowler over zijn bedoelingen om zo verschillende rekeningen te openen bij een aantal Amerikaanse banken. Die rekeningen werden zonder dat de banken het wisten gebruikt door de Israëlische crypto bedrijven voor hun transacties.
Former co-owner of Minnesota Vikings sentenced to 75 months in prison for providing shadow banking services to cryptocurrency exchangeshttps://t.co/Nc2PVhEajw
— US Attorney SDNY (@SDNYnews) June 5, 2023
Volgens het rapport behandelde Fowler ongeveer $750 miljoen aan niet geregistreerde transacties. Om de transacties te verdoezelen, gaf Fowler instructies om de transacties onder valse benamingen uit te laten voeren. Onder de slachtoffers van zijn illegale praktijken vallen niet alleen de banken en andere financiële instituties. Ook de AAF, een professionele minor league van American Football, viel ten prooi aan Fowler’s fraude.
AAF minor league opgelicht
In het rapport staat dat Fowler loog over zijn netto waarde om zo een groot investeringsbelang in de competitie te bemachtigen. Hij wees het geld, afkomstig van de illegale transacties, aan als zijn eigen geld om de minor league op te lichten. Hij deed dit zonder overleg met de bedrijven waarvoor hij aan het schaduwbankieren was. Toen Fowler het grote investeringsaandeel niet kon waarmaken, vroeg de AAF (deels ook door andere factoren) faillissement aan. Volgens het rapport krijgt Fowler een celstraf van 75 maanden opgelegd bovenop een boete van $740,249,140.52. Ook moet hij een schadevergoeding van $53,189,261.80 betalen aan de AAF.
The post Analyse: American football baas krijgt 6 jaar voor sjoemelen met crypto
appeared first on Crypto-Insiders.