Deze week staat macro-economisch gezien in het teken van nieuwe inflatiedata en om die reden lijkt het mij interessant om weer eens naar het grote plaatje te kijken. Wist jij bijvoorbeeld dat de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) sinds zijn geboorte in 1913 een inflatie van ruim 3.000 procent veroorzaakte voor de Amerikaanse dollar? En wat betekent dat voor de bitcoin koers?

Bron: researchgate.com

Van goud naar inflatie

Voordat de Federal Reserve in 1913 aan het roer kwam in de Verenigde Staten opereerde de Amerikaanse dollar onder een goudstandaard. Zoals je in de bovenstaande grafiek kunt zien was de koopkracht van de Amerikaanse dollar in die periode stabiel; net als de goudprijs die over het algemeen meestijgt met de inflatie.

Vanaf 1774 tot de geboorte van de Federal Reserve in 1913 was er in een periode van 130 jaar praktisch GEEN inflatie in de Verenigde Staten.

Historische data van MeasuringWorth toont dat de prijzen in de Verenigde Staten van 1914 tot 2022 met 2.920,2 procent stegen. Als we daar de huidige 2,74 procent van 2023 bij optellen (2.902,2 * 1,0274) komen we uit op een totale inflatie van 3.000,2 procent onder het bewind van de Amerikaanse Federal Reserve.

Als we ons op de officiële CPI-data van de Amerikaanse overheid baseren komen we uit op een inflatie van 2.952 procent sinds de Federal Reserve. Ook wat dat betreft lijkt het een kwestie van tijd voordat we de symbolische grens van 3.000 procent aantikken.

Wat betekent dit voor de bitcoin koers?

Satoshi Nakamoto creëerde bitcoin als antwoord op het op schulden gebaseerde fiatsysteem waar we momenteel in opereren. De absolute schaarste van bitcoin moet investeerders bescherming bieden tegen de eindeloze groei van de inflatie in het traditionele financiële systeem.

Op de lange termijn is het wat dat betreft een positieve ontwikkeling voor de bitcoin koers als de inflatie zich op deze manier blijft manifesteren.

Het toont ook dat het huidige geldsysteem op de lange termijn onhoudbaar is. Wat nog meer kansen biedt voor bitcoin om zich als de nieuwe wereldreservemunt te profileren.

Huidige inflatiedata VS. Bron: forexfactory

Op korte termijn is dat wellicht nog niet realistisch, maar als we in termen van decennia denken is het lastig om positief te blijven over fiatmunten als de Amerikaanse dollar. Op donderdag krijgen we weer nieuwe CPI-data vanuit de Verenigde Staten en de verwachting is dat deze binnenkomt op 3,3 procent; wat een stijging van 0,3 procent markeert ten opzichte van een maand geleden.

We zijn ook dit jaar nog niet van de inflatie verlost…

The post Analyse: Amerikaanse centrale bank veroorzaakte in 110 jaar 3.000% inflatie
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!