Nou, dat is allemaal nog maar de vraag. Want als gevolg van de handelsoorlog is het enorm lastig om ruis en signaal te scheiden in de economische data.
Is de Amerikaanse economie écht zo zwak?
In de onderstaande tabel zien we dat het kopje import een bovenmatig negatieve impact had op de economische groei tijdens het eerste kwartaal. En dat is uiteraard het gevolg van bedrijven die de impact van Trump’s importheffingen wilden voorzijn.
Bron: Justin Wolfers/X
Hetzelfde zou je echter kunnen zeggen over de positieve bijdragen van de consumentenbestedingen en de investeringen. Wat dat betreft is dit kwartaal nog weinig waard als het gaat om het inschatten van de daadwerkelijke impact van de handelsoorlog.
Positief is dat de arbeidsmarkt vooralsnog sterk oogt en niet richting een recessie wijst, en hetzelfde geldt in principe voor de consument. Je kunt zeggen dat de sterke consumentenbestedingen er zijn om de importheffingen van Trump voor te blijven, maar die uitgaven zijn wél gedaan en blijkbaar was daar dus ruimte voor.
Deze negatieve print gaat ongetwijfeld alle headlines domineren en Donald Trump extra druk opleggen om zijn handelsoorlog zo snel mogelijk ten einde te brengen, maar in mijn optiek is het te vroeg voor echte paniek.
Veel data wijst richting gezonde economie
Er zijn echter ook nog vele factoren die wijzen richting een solide en gezonde economie. De kans is zeer groot dat we op dit moment nog veel aan importheffingen gerelateerde ruis zien in de economische data, wat betekent dat het lastig is om alles op waarde te schatten.
Daarbij zien we dat de binnenlandse particuliere vraag juist met +3% groeide in Q1 2025. Consumenten en bedrijven blijven dus geld uitgeven, wat niet wijst op een zwakke economie in de Verenigde Staten.

Kortom, het is waarschijnlijk te vroeg om hier allerlei angstaanjagende conclusies aan te verbinden. De koersen zullen er ongetwijfeld volatiel op reageren, maar dit datapunt vormt onvoldoende bewijs om te concluderen dat een recessie onvermijdelijk is.
Trump begint zich al steeds meer met de Amerikaanse centrale bank te bemoeien (en om renteverlagingen te vragen), en de intensiteit van de handelsoorlog zal waarschijnlijk ook afnemen de komende periode.
Er lijkt geen serieuze reden voor paniek, en zo reageert de bitcoin koers voorlopig ook. We zagen een kleine daling, maar geen serieuze klap voor de digitale mun. Dat betekent dat ook de markt hier nog geen conclusies aan wil verbinden.