Je zou kunnen stellen dat de hogere rentes één van de belangrijkste factoren vormde voor de bearmarkt in crypto vorig jaar. Weliswaar was de inflatie torenhoog, maar de renteverhogingen kunnen grote gevolgen voor de economie hebben. De effecten lijken nu langzaam in te werken op de inflatie, die valt in de VS namelijk overwegend lager uit dan verwacht.
Inflatie VS nog steeds hoog, wel lager dan verwacht
Het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics (BLS) publiceert elke maand wat de inflatie is aan de hand van de consumentenprijsindex (CPI). Zo ook voor afgelopen maart. Nadat deze in juli vorig jaar de top bereikte van 9,1% begon een stevige daling.
Het jaarlijkse inflatiecijfer van maart is op 5,0% uitgekomen. Voor afgelopen februari bedroeg het cijfer nog 6,0%, en voor maart werd een waarde van 5,2% verwacht. De nieuwste data valt dus relatief mee.
Zoals altijd is ook de kerninflatie (Core CPI) onthuld. Dit cijfer kwam voor afgelopen maand op 5,6% uit. Dat is exact het cijfer dat veel analisten verwachtten, maar het is wel 0,1% (of 100 basis points, in jargon) hoger dan de maand ervoor. Volgens de BLS kwam dit met name doordat Amerikaanse huisvesting duurder is geworden.
De Amerikaanse huizenmarkt kampt met langzaam zwaarder wordende omstandigheden door de fors hogere rentes en de loerende bankencrisis, maar de huurmarkt vormt momenteel kennelijk een belangrijker aspect.
Een inflatie van 5,0% is al flink minder, maar de Federal Reserve heeft eerder aangekondigd dat dit vooralsnog niet genoeg is. De centrale bank wil de jaarlijkse inflatie namelijk terugbrengen naar 2%. Dat zou kunnen leiden tot een recessie, omdat de economie zeker vandaag de dag sterk afhankelijk is van schuld. Door hogere rentes zijn mensen minder snel bereid om meer risico te nemen, waardoor de economie na verloop van tijd vertraagt.
Impact Federal Reserve op bitcoin
De impact op crypto zal niet zozeer worden bepaald door de inflatie – in theorie kunnen cryptocurrencies profiteren van een hoge inflatie. Dat blijkt wel uit hoe het fenomeen wordt omarmd in landen met een nóg hogere inflatie, zoals in Libanon.
De bepalende factor lijkt op het moment vooral te komen doordat centrale banken de rentes opvoeren om de inflatie te bevechten. Maar dit heeft, zeker in de VS, ook gevolgen voor de stabiliteit van het Amerikaanse bankensysteem.
De huidige rentes kunnen een recessie in de hand werken, maar het kan er ook voor zorgen dat de Federal Reserve gedwongen wordt om te stoppen met het verhogen van de rentes. Het één zou negatief voor bitcoin (BTC) en andere cryptocurrencies kunnen zijn, maar het andere is mogelijk positief. Het enige wat duidelijk is is dat extra volatiliteit voor de hand ligt.
Vooralsnog lijken investeerders nog niet zeker te weten welke kant de markt op wil. Cryptocurrencies handelden kort na de aankondiging in tandem met onder andere goud. De bitcoin koers steeg mee, maar ondertussen is de prijs, net als goud, weer gedaald tot onder het niveau van vóór de aankondiging. Het beeld is dus nog erg onduidelijk.
The post Analyse: Amerikaanse inflatie lager dan verwacht: bitcoin schommelt
appeared first on Crypto-Insiders.