Het afgelopen jaar stond voor de financiële markten onmiskenbaar in het teken van de Amerikaanse inflatie en de renteverhogingen van de Federal Reserve om die inflatie omlaag te brengen. Uit nieuwe data van de New York Federal Reserve blijkt dat de onderliggende inflatie mogelijk nog sneller daalt dan de laatste officiële data ons laat geloven.
In theorie betekent deze informatie dat de Federal Reserve minder hard hoeft in te grijpen met nieuwe renteverhogingen en dat is positief voor Bitcoin.
Inflatie lager dan verwacht?
In een nieuwe onderzoeksreeks die de New York Federal Reserve maandelijks wil publiceren, deelt men de zogenoemde Multivariate Core Trend. Een nieuwe manier om de inflatie te meten die volgens de Federal Reserve op 3,5 procent stond in mei, wat een stuk lager is dan de score van 4,6 procent die de Personal Consumption Expenditures Price Index voor dat moment afgeeft.
Dat zou betekenen dat de Federal Reserve een stuk dichterbij zijn doelstelling van een inflatie van 2,0 procent is. In de bovenstaande grafiek wordt deze nieuwe manier om de inflatie te meten weergegeven met de blauwe lijn. Zoals je kunt zien ligt deze al een stuk lager dan de twee andere inflatiemeters.
De nieuwe inflatiemeter onderscheidt zich van de rest door niet alleen de prijsveranderingen voor voedsel en energie buiten beschouwing te laten. Maar ook door tijdelijke schokken in de vraag naar bepaalde goederen en diensten uit te filteren.
Zo krijg je volgens de New York Federal Reserve een veel waarheidsgetrouwer beeld van de ontwikkeling van de inflatie. Uiteindelijk is het natuurlijk aan de hoge heren en dames bij de centrale bank om te bepalen of ze zich kunnen vinden in deze nieuwe inflatiemeter, die aangeeft dat ze redelijk in de buurt van hun doelstelling komen.
Wat betekent dit voor Bitcoin?
Als de Federal Reserve besluit om waarde te hechten aan deze nieuwe inflatiemeter, dan zou dat in theorie goed nieuws voor Bitcoin betekenen. De inflatiescore van 3,5 procent voor mei betekent immers dat de centrale bank al dicht bij zijn doelstelling van 2,0 procent zit en dat er mogelijk niet veel renteverhogingen meer nodig zijn om dat punt te bereiken.
Dat zou de druk van de ketel halen voor de financiële markten. Een hogere rente betekent namelijk dat het aantrekkelijker is om geld uit risico-assets (Bitcoin) te halen en bijvoorbeeld in Amerikaanse staatsobligaties te stoppen.
Verder zorgt een hogere rente voor druk op de economie. Bedrijven maken minder winst omdat het ophalen van kapitaal duurder is. Dat zorgt ervoor dat mensen op termijn hun banen kunnen verliezen en daardoor assets moeten verkopen om het hoofd boven water te houden.
Wat dat betreft zou op de lange termijn weleens een positief effect op de Bitcoin koers kunnen hebben. Daarvoor moet de Federal Reserve het belang van deze inflatiemeter wel inzien en het eens zijn met de analyse van de onderzoekers van de New York Federal Reserve.
The post Amerikaanse inflatie zakt sneller dan verwacht, maar is dat goed voor Bitcoin? appeared first on BLOX | Nieuws.