Na een hoopvolle opleving vorige week, staan altcoins vandaag weer flink in het rood. Grote munten zoals ethereum, solana en XRP staan met meerdere procenten in de min. Volgens analisten ligt de oorzaak bij spanningen in de Amerikaanse economie. Maar waarom worden juist altcoins zo zwaar getroffen, terwijl bitcoin amper daalt?

Tirple-A status verloren

Op 16 mei kwam in het nieuws dat Moody’s, een zeer belangrijke kredietbeoordelaar uit New York, de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten had verlaagd. De kredietbeoordelaar heeft meer twijfels over hoe betrouwbaar de VS zijn in het terugbetalen van hun schulden.

De Verenigde Staten kregen niet langer de hoogste score (Aaa), maar eentje daaronder: Aa1. Het is voor het eerst sinds 1949 dat de VS niet meer de hoogste score bezit.

Verandering rendement, crypto wisselvallig

De Amerikaanse obligatiemarkten reageerden vrijwel direct op het nieuws. De rente op 10-jarige Amerikaanse staatsobligaties steeg naar 4,5 procent. Voor 30-jarige obligaties steeg het zelfs boven de 5 procent, wat betekent dat beleggers nu meer rente eisen om de risico’s van het uitlenen aan de VS te compenseren.

Valentin Fournier, hoofd onderzoeksanalist bij BRN, merkte op dat bitcoin en altcoins in het weekend wisselvallig reageerden op het nieuws. Waar eerst bitcoin steeg tot boven de $107.000, schommelt het nu rond de $104.000. Altcoins kregen zwaardere klappen, en daalden met meerdere procenten.

Zo staat ethereum vandaag met 4 procent in de min op het moment van schrijven, en noteert het een prijs boven de $2.400. XRP staat met 3 procent in de min, maar ten opzichte van een week geleden staat de koers 6 procent in het rood.

Waarom dalen altcoins zo hard?

De vraag die veel investeerders hebben is waarom altcoins zoveel inleveren, terwijl bitcoin amper een procent in de min staat. Ten eerste zijn altcoins risicovoller dan bitcoin. Bij het nieuws dat naar buiten kwam (stijgende rentes op obligaties), kiezen beleggers vaak ervoor om hun kapitaal te verschuiven naar ‘veiligere’ cryptomunten, waar bitcoin een van is.

Toch zagen we ook bij Ethereum een daling langskomen, maar daar is een andere reden voor. Veel handelaren gokten op een prijsstijging (namen longposities in), maar die kwam niet. Hierdoor werd meer dan 205 miljoen dollar aan posities geliquideerd.

Wat kunnen we de komende weken verwachten?

Analist Fournier verwacht, na de kredietbeoordeling en de recente koersdaling, dat de cryptomarkt voorlopig weinig gaat bewegen. Daarbij verwacht hij ook geen grotere prijsdalingen, en schat hij die kans als klein in.

“Met weinig macro-economische katalysatoren vóór de kern-PCE-cijfers van 30 mei verwachten we een range-bound-handel en een accumulatiefase,” schreef Fournier in een e-mail. “Het neerwaartse risico lijkt op korte termijn beperkt, maar het potentieel voor een uitbraak hangt af van nieuwe institutionele vraag of een macro-economische katalysator.”

We houden je in ieder geval op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen, nu ook via Whatsapp – volg ons net als duizenden anderen.

Bitcoin knalt richting recordkoers & Nederlanders starten met gratis crypto

De cryptomarkt trekt weer aan, en duizenden Nederlanders handelen alweer actief. Wil je het ook proberen? Bitvavo geeft je tijdelijk €10 gratis crypto naar keuze om mee te starten. Handel gratis in meer dan 350 crypto samen met 1 miljoen Nederlanders.

Registreer je vandaag en ontvang direct €10 crypto naar keuze. Een account aanmaken is gratis en kost je maar een minuut.

[primary_button url=”https://bitvavo.com/nl/affiliate/crypto-insiders?a=_meinewbutton” text=”👀 Gratis crypto claimen” target=”_blank” is_highlighted=”true” rel=”no-follow”]

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!