Bitcoin voelt soms als een achtbaan van emoties. Na tien dagen van groene kaarsen maakt de cryptocurrency nu even pas op de plaats. Bitcoin daalde de afgelopen dagen met ruim 5.000 dollar (4.211 euro), waar ligt de bodem? Volgens onze technische analyse is die dichtbij, lees snel verder!
Terug naar het gemiddelde
Je kijkt hieronder naar de grafiek van de bitcoin koers, waar elke kaars staat voor vier uur. De groene lijn onder de koersgrafiek is de 200 moving average, het voortschrijdend gemiddelde van de afgelopen 200 kaarsen. Dit soort gemiddelden worden in de technische analyse vaak gebruikt om de richting van de trend te duiden.
Sinds bitcoin de daling in zette begin mei, bevond de koers zich in een neerwaartse spiraal. Maandenlang bewoog de prijs zich onder de 200 moving average.
Na de groeispurt van de afgelopen weken brak de koers met overtuiging door de groene lijn. Bitcoin maakt nu een correctie, en dat is helemaal niet vreemd. Ook in december vorig jaar tot en met mei zocht bitcoin regelmatig het gemiddelde op na een stijging.
Zoekt bitcoin de 200 moving average op en stuitert de koers vanaf daar omhoog? Dan blijft de stijging dus intact, en is dat alleen maar een gezond teken.
Bodem bijna bereikt
We blijven bij de vieruursgrafiek, maar zoomen meer in op de afgelopen maanden. Je kijkt nu naar de periode vanaf eind mei. Onder de koersgrafiek zie je de Relative Strength Index (RSI), deze indicator geeft het momentum weer van de koers. Het lijkt erop dat bitcoin bijna de bodem heeft bereikt.
Rechts op de grafiek zie je dat bitcoin bij zijn stijging steeds hogere toppen maakte, de stijgende zwarte lijn. Tegelijkertijd maakte de RSI juist lagere toppen, de dalende zwarte lijn. Dit noem je divergentie, vaak een voorteken voor een daling.
Die kwam er dan ook, in de afgelopen dagen is bitcoin met meer dan 5.000 dollar (4.211 euro) gedaald.
Wel lijkt de bodem dichtbij. De RSI bevindt zich nu aan de onderkant van de paarse band. Dit betekent dat bitcoin bijna oversold is. Oversold houdt in dat de koers in korte tijd hard is gedaald, vaak een indicatie van een bodem.
De bodem bevindt zich dicht bij de horizontale ondersteuning van 36.700 dollar (30.916 euro). Het is goed mogelijk dat de koers vanaf dat punt weer omhoog stuitert.
Wat verwachten we van bitcoin?
Het wordt spannend! Lukt het bitcoin om snel een bodem te vinden? Of zakt de koers nog verder? We beschrijven twee scenario’s: bullish (positief) en bearish (negatief).
Bullish
Naar verwachting zal bitcoin eerst het niveau van 36.700 dollar (30.916 euro) opzoeken, pas dan is de prijs oversold. Stuitert de koers vanaf dit niveau omhoog? Dan kan bitcoin snel weer 40.800 dollar (34.370 euro) bereiken, dat is de weerstand van eerder deze week.
Vanaf dan wordt het interessant. Kan bitcoin het positieve momentum vasthouden? Dan kunnen we verder omhoog kijken. Het volgende niveau om in de gaten te houden vinden we op 45.700 dollar (38.498 euro). Dit was de eerste ondersteuning na de vrije val van bitcoin, die al snel omsloeg in een sterke weerstand.
Bearish
Als bitcoin door de oranje lijn zakt, dan kan de 200 moving average op de vier uurs-grafiek steun bieden. Deze bevindt zich nu ongeveer op 35.000 dollar (29.484 euro).
Daalt de koers verder, dan is de eerstvolgende steun 33.000 dollar (27.802 euro). Dit is de bovenste rode lijn op de grafiek, die al meerdere malden als ondersteuning heeft gediend.
En verder naar beneden? De afgelopen maanden konden we nog altijd rekenen op 30.000 dollar (25.274 euro0, de onderste rode lijn op de grafiek.
The post Analyse: Bitcoin daalt, maar bodem is dichtbij appeared first on BTC Direct | Nieuws.