Wat een dag gisteren! De invoering van bitcoin als wettig betaalmiddel is een mijlpaal voor de cryptocurrency. Aan de andere kant daalde bitcoin in één werkdag met meer dan 10.000 dollar, of omgerekend ongeveer 8.125 euro. Is dit een klassiek geval van buy the rumour, sell the news? En wat kunnen we van de komende dagen verwachten?

Inzoomen op de actie

Je ziet hem niet vaak, maar voor deze keer maken we een uitzondering: de vijftienminuten-grafiek van de bitcoin koers. Rond 05:00 uur bereikte bitcoin nog een hoogtepunt van bijna 44.600 euro. Maar vanaf daar ging het bergafwaarts. Vooral vanaf 16:45 ging het snel. De koers dook omlaag met bijna 5.800 euro in nog geen kwartier. Daarna schoot bitcoin weer met ongeveer 2.500 euro omhoog, om vanaf daar wat te stabiliseren. 

Long squeeze door bitcoin futures

Gisteren schreven we over de funding rate bij bitcoin futures. Met behulp van bitcoin futures speculeer je op het prijsverloop van bitcoin. Er zijn relatief veel traders die speculeren (of speculeerden) op een koersstijging. En dat kan juist een voorbode zijn voor een daling. Maar hoe snel het gisteren ging, hadden maar weinigen kunnen voorzien. Volgens data van Glassnode is er voor maar liefst 4 miljard dollar (3,3 miljard euro) aan bitcoin futures-contracten uit de markt geveegd.

Hoe zit dat? Toen de prijs begon te dalen werden de marges van veel longposities overtroffen. De bitcoins van deze posities worden dan verkocht op de markt. Deze verkoopdruk zorgt ervoor dat de koers nog verder zakt. Hierdoor sluiten er nog meer longposities en worden er meer bitcoins verkocht, wat de koers nog verder omlaag drukt. Enzovoorts, enzovoorts. Dit noem je ook wel een long squeeze: de longposities worden als een citroen uitgeknepen.

Op het randje

Wat gebeurd is, is gebeurd. Wat verwachten we van de toekomst? Kijken we naar de weekgrafiek, dan zien we dat bitcoin het spannend maakt. De middelste lijn op 37.600 euro was een belangrijke steun begin dit jaar. In maart, maar ook kort in mei, wist bitcoin deze prijs vast te houden.

De onderste blauwe lijn was in het verleden juist een sterke weerstand. Eerst in januari, vervolgens in mei tot en met juli. Zakt bitcoin verder, dan kan deze eerdere weerstand juist een steun vormen. Dat kan dan een sterke basis zijn om verder te stijgen. Voorlopig lijkt 37.600 euro nog een sterke steun, maar de week is nog niet afgelopen.

Mooi moment om de dip te kopen?

Op de weekgrafiek ziet de daling er misschien heftig uit, maar op de vieruursgrafiek zien we een lichtpuntje. Dit kan misschien een mooi moment zijn om de dip te kopen. Tenminste, wanneer je afgaat op de Relative Strength Index (RSI). Volgens deze indicator is bitcoin dicht bij een bodem.

De RSI is een indexcijfer tussen 0 en 100. Bereikt de lijn de onderkant van de paarse band? Dan is de koers oversold: de prijs is in korte tijd hard gedaald en dit is vaak een voorbode dat de bodem bereikt is. Deze momenten geven we op de grafiek aan met cirkels.

Wat verwachten we van bitcoin?

Kan bitcoin snel herstellen? Of gaan we naar beneden? Voor onze scenario’s pakken we de reeks van Fibonacci er weer bij. Deze zie je hieronder op de vieruursgrafiek.

Bullish
Kan bitcoin de middelste groene lijn op de grafiek herpakken? Dan kan de koers een poging doen om de donkergroene Fibonacci-lijn op 42.744 euro te bereiken.

Bearish
Blijft bitcoin dalen, dan is de onderste groene Fibonacci-lijn het volgende koersdoel. Dit was op 1 augustus nog een sterke weerstand, en komt overeen met een prijs van 35.600 euro.

The post Analyse: Bitcoin daling van ruim 8.000 euro in één dag, maar bodem lijkt dichtbij appeared first on BTC Direct | Nieuws.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!