Bitcoin schoot vanaf oktober 2020 als een raket omhoog, maar sinds maart dit jaar zweeft die raket stuurloos in de ruimte. Vervolgt bitcoin zijn rit naar de maan? Of gaan we een harde landing tegemoet?
Bitcoin richtingloos
Kijken we naar de weekgrafiek, dan zien we al een tijd lang hetzelfde plaatje. Sinds maart beweegt de bitcoin koers in een ruime marge, tussen 49.200 dollar (40.536 euro) en 60.000 dollar (49.434 euro). De trend is niet stijgend en niet dalend, en dat maakt het moeilijk om de prijs op langere termijn te voorspellen.
Van de troon gestoten?
Terwijl bitcoin zijwaarts beweegt, profiteren andere altcoins. Dogecoin is de absolute favoriet, deze crypto is met ruim 10.000% gestegen sinds begin 2021 (geen grap!). Ook ethereum blijft records breken, gisteren doorbrak de munt met overtuiging de psychologische grens van 4.000 dollar (3.295 euro).
Dit gaat ten koste van de dominantie van bitcoin. Op 4 januari bestond nog meer dan 70 procent van de markt uit bitcoin, op basis van de totale marktwaarde van de cryptomarkt. Dit percentage is gedaald naar 45 procent, minder dan de helft van de markt bestaat nu uit bitcoin. Dat is ook wel te verklaren; investeerders zoeken hun heil in andere munten, nu bitcoin zijwaarts beweegt.
Gevangen tussen twee niveaus
Het beeld van de weekgrafiek zien we ook terug in de daggrafiek. Op woensdag 14 april bereikte bitcoin zijn (voorlopig) laatste hoogtepunt, maar de prijs beweegt zich voornamelijk tussen de twee groene lijnen.
Hieronder zie je dezelfde daggrafiek, maar dan inclusief de MACD-indicator. Deze indicator geeft het momentum van de koers aan. Volgens de MACD kunnen we binnenkort wellicht opnieuw een daling verwachten, het positieve momentum is namelijk aan het afzwakken.
Dat zie je op twee manieren op deze indicator. Ten eerste dreigt de blauwe lijn onder de oranje lijn te zakken. Deze lijnen zijn afgeleid van voortschrijdende gemiddelden, en geven je een goed beeld van de richting van de trend.
Ten tweede kleuren de balkjes lichtgroen, en deze dreigen bijna rood te worden. De balkjes geven visueel aan hoe ver de twee lijnen van elkaar verwijderd zijn. Wanneer de balkjes rood kleuren beweegt de blauwe lijn onder de oranje lijn.
Maar wat gebeurt er eigenlijk wanneer de blauwe lijn onder de oranje duikt? In dat geval is er sprake van een zogeheten bearish cross, en dat is vaak een negatief voorteken voor de koers. Deze momenten geven we op de grafiek hierboven aan met de cirkels. Bij elke bearish cross duikt de prijs omlaag.
Blijft 49.200 dollar (40.536 euro) als ondersteuning dienen, dan is dat een mooi niveau om in de gaten te houden in de komende dagen.
Een kleine stijgende trend
Maar gelukkig is er ook een lichtpuntje, want bitcoin beweegt op korte termijn in een stijgende trend. Dat zien we wanneer we een stuk verder inzoomen op de grafiek, je kijkt nu naar de uurkoers van bitcoin.
De prijs beweegt nu in een stijgend kanaal, tussen twee evenwijdige trendlijnen in. De bovenkant bleek meerdere malen een sterke weerstand, en op de onderkant stuitert de koers weer omhoog. Maar over het algemeen kroop bitcoin de afgelopen dagen langzaam omhoog.
Wat verwachten we van bitcoin?
De komende dagen kan bitcoin dus gaan zakken, maar toch geeft het stijgende kanaal hoop. Wat kunnen we verwachten? We schetsen onze twee scenario’s op basis van het kanaal en de niveaus van Fibonacci.
Bearish
Bitcoin stuiterde zojuist omhoog vanaf de onderkant van het kanaal. De logische stap is dat de prijs de bovenkant nu opnieuw gaat testen. Maar wat als dat niet lukt? In dat geval kan de koers terug naar de onderste trendlijn, nu rond 53.800 dollar (44.314 euro).
Zakt bitcoin ook daardoor heen, dan wordt 51.320 dollar (42.275 euro) het volgende steunpunt. In het meest negatieve scenario daalt bitcoin tot 47.060 dollar (38.766 euro). Dit was de bodem toen bitcoin eind april naar beneden dook.
Bullish
De bovenkant van het kanaal is direct een enorm pittige weerstand, namelijk de psychologische grens van 60.000 dollar (49.425 euro). Als we boven deze prijs eindigen, is het zaak om dit vast te houden. Het is bitcoin namelijk nog niet gelukt om de week boven de 60.000 dollar te eindigen. Lukt dat wel, dan is dat een erg positief signaal.
Verder naar boven vinden we de Fibonacci-weerstand op 61.246 dollar (50.455 euro). Her vond de koers kort ondersteuning midden april, net voordat bitcoin met ruim 20% in waarde was gedaald.
Niet ver daarboven is de grijze lijn rond 65.000 dollar (53.547 euro), de allerhoogste koers ooit. Dit kan een flinke weerstand vormen.
Het is nu nog ver weg, maar wat wordt het volgende doel wanneer die lijn wordt doorbroken? Volgens Fibonacci kunnen we dan een koers van ruim 70.000 dollar (57.653 euro) verwachten.
The post Analyse: Bitcoin dreigt onder 50.000 dollar te zakken appeared first on BTC Direct | Nieuws.