Bitcoin houdt zich relatief rustig en laat zich niet afleiden door broers, zussen, neven en nichten. De alternatieve cryptocurrency’s volgen zoals altijd de prijs van bitcoin en het lijkt of er een ontkoppeling met de grote (Amerikaanse) beurzen heeft plaatsgevonden.
Precies een week geleden schreef ik er al over, en nog steeds lijkt bitcoin de aandelenmarkten zoals de NASDAQ en de S&P 500 steeds een stapje voor te zijn. We kunnen ondertussen weer opwaartse trend-lijnen tekenen want – jawel – de prijs van bitcoin stijgt gestaag. Laten we kijken naar de grafieken met prijzen in dollars.
Groene candles
Op de week-grafiek zien we voor het eerst sinds enige tijd weer twee groene candles achter elkaar. (Ok, de laatste is ook groen maar die tel ik nog niet mee omdat de week nog niet is afgesloten.) Sinds de daling is ingezet vanaf de all-time high is dat niet meer voorgekomen.
De paarse balk onderaan de grafiek is de RSI indicator. Het staat voor Relative Strength Index; een momentum-indicator die geschaald is tussen de 0 en 100. Tijdens de laatste rode candle stond de RSI laag: op 37.49. Zie blauwe cirkel. De RSI staat niet vaak zo laag. De laatste keer was maart 2020, bijna twee jaar geleden. Toen dropte de prijs meer dan 60 procent vanwege de COVID-19 uitbraak. De RSI laat weer een stijgende lijn zien en heeft voldoende ruimte om nog even door te stijgen.
De blauwe lijn is de EMA-50. Het is een lijn die berekening maakt van de afgelopen 50 candles, waarbij de laatste candles zwaarder meetellen. Het wordt door traders vaak gebruikt als ‘grens’, en op het moment van schrijven zien we dat de prijs verder wil, maar moeite heeft. Alsof je over asfalt fietst en ineens door het zand moet rijden.
De zwarte balken zijn plekken waar eerder veel weerstand heeft plaatsgevonden. Laten we die iets beter gaan bekijken in de volgende grafiek waarbij elke candle staat voor één dag.
Pingpongen
Het gebeurt zelden dat een patroon zo mooi uitgespeeld wordt als laatst. Het koersdoel dat ik afgelopen maandag in mijn analyse heb gemeld, 44.200 dollar (38.600 euro), is gehaald en daar schommelt de prijs nu omheen.
Er is even gepingpongd tussen de twee zwarte balken en de ruimte aan de boven- en onderkant wordt steeds kleiner. Zó klein, dat het pingpongen zich nu begint af te spelen tussen de twee (blauwe) fibonacci-lijnen. Het zal niet lang duren of er moet een keuze gemaakt worden. Gaat de vloer getest worden of of wordt de aanval ingezet op het grote weerstand-blok aan de bovenkant. Elk stapje naar boven is meegenomen voor de bulls, maar als het grote blok overwonnen wordt, dan kan dat voor een flinke toename van vertrouwen zorgen. De mensen die onderaan zijn ‘uitgestapt’ zullen dan weer ‘instappen’, hetgeen precies verkeerd om is, maar het gebeurt nou eenmaal vaak.
Oplopende spanning
Op de één uur-grafiek zie je de spanning toenemen. De dalen worden steeds hoger, maar de pieken blijven op hetzelfde niveau, of worden iets lager. Er tekent zich hier een Bullish Pennant Pattern af: een soort wimpel waarbij de kans op een uitbraak naar boven het grootst is. De prijs zou dan uit kunnen komen op 47.700 dollar. Ik heb er vertrouwen in dat de prijs daar weer terechtkomt, maar het ligt middenin het blok waarbij er veel weerstand verwacht kan worden. Zelfs op iets lagere niveaus zullen traders verkoopopdrachten hebben klaarstaan, op niveaus 45.000 en 45.500 dollar (39.500 euro).
Mocht het sentiment minder positief zijn en de opwaartse trendlijn wordt naar beneden toe doorbroken, dan kan de onderste zwarte zone in de grafiek als vloer getest worden. Iets daarboven speelt de 43.000 dollar (37.600 euro) ook een rol.
Het is nooit saai in cryptoland. Op de aandelenmarkten in Amerika wordt enige volatiliteit verwacht vanwege nieuwe cijfers die bekendgemaakt worden. Maar of bitcoin zich daar iets van aantrekt…
The post Analyse: bitcoin gestaag naar boven appeared first on BTC Direct | Nieuws.