Gevoelsmatig lijkt de bullrun van Bitcoin al een tijdje te stagneren. Ja, we hebben dit jaar een all time high behaald, maar dat lijkt op een herinnering van lang geleden. Toch zitten we midden in een cyclus die bestaat uit een stijging (bullrun) en daling (bearmarkt).
In de vorige bull run, van 2019 tot 2022, steeg Bitcoin maar liefst 20 keer van de laagste naar de hoogste koers. Deze keer hebben we ‘slechts’ een stijging van 3,5 keer gezien. Dat betekent dat er nog veel ruimte is voor verdere groei. De grafieken en de analyse in dit artikel komen van Block Scholes en Bybit.
Eenzame bullrun voor Bitcoin
Wat deze bull run uniek maakt, is dat Bitcoin stijgt zonder dat altcoins zoals Ethereum mee omhoog gaan. Normaal gesproken nemen andere cryptomunten het momentum van Bitcoin over, maar nu blijven ze achter. Dit is ongebruikelijk en kan erop wijzen dat deze rally nog niet zijn hoogtepunt heeft bereikt.
Bovendien heeft Bitcoin de laatste maanden een consolidatieperiode doorgemaakt, waarin de koers in een smalle bandbreedte bleef. Dit kan betekenen dat de markt zich voorbereidt op een volgende grote beweging.
Wat deze keer ook opvalt, is dat de gebruikelijke macro-economische invloeden minder sterk lijken. Bitcoin presteert meestal goed wanneer de Amerikaanse dollar zwak is en het monetaire beleid soepel, maar nu zijn deze omstandigheden niet van toepassing. Toch blijft de koers stijgen, wat erop wijst dat de oude regels mogelijk niet meer gelden.
De rol van grote spelers
Een ander interessant aspect van deze bull run is de rol van institutionele beleggers. Tot maart van dit jaar zagen spot-ETF’s een gestage toename van hun Bitcoin-posities, wat de prijs deed stijgen. Maar na maart droogde deze instroom van kapitaal op, wat leidde tot een stagnatie van de prijsstijging.
De Bitcoin-halving in april 2024, een gebeurtenis die vaak leidt tot prijsstijgingen door het verminderde aanbod, had deze keer niet het explosieve effect dat velen hadden verwacht. Dit kan gedeeltelijk worden toegeschreven aan het gebrek aan dat er valk voor de halving al veel geld is gepompt in Bitcoin.
Daarnaast zagen we bij eerdere halvings dat het effect pas een jaar na de halving zichtbaar was op de koers.
Sentiment en toekomstverwachtingen
De stemming in de markt is momenteel somber, met beleggers die voorzichtig zijn. Maar geschiedenis leert ons dat laag sentiment niet altijd het einde van een bull run betekent. Vergelijkbaar met 2021, toen de markt zich herstelde na een dip in het sentiment, zouden we nu ook een nieuwe opleving kunnen zien.
Experts zoals BlockScholes (waarvan deze grafieken zijn overgenomen) blijven optimistisch en geloven dat deze bull run nog lang niet voorbij is. Ondanks de huidige uitdagingen is het goed mogelijk dat Bitcoin nieuwe hoogtes gaat bereiken.
The post Analyse: bullrun van Bitcoin kan nog een jaar duren. Wat kan je verwachten? appeared first on BLOX | Nieuws.