Bitcoin zit inmiddels al weken rond een koers van 30.500 dollar. Er is dan ook nauwelijks wat veranderd aan de verwachting van de vorige analyses. Daarom gaan we in dit artikel eens kijken naar de Bitcoin dominantie: het aandeel van de markt wat uit BTC bestaat. Wat is dit en wat kunnen we hieruit opmaken?

De Bitcoin dominantie

Als je wilt weten hoeveel van de gehele cryptomarkt uit Bitcoin bestaat, kan je kijken naar BTC.D (Bitcoin Dominance). Op het moment van schrijven staat dat percentage op 51,6%; meer dan de helft van de cryptomarkt.

Dat is voor lange tijd anders geweest. Zoals je kan zien in de afbeelding hierboven, zat dit percentage voor langere tijd tussen de 39 en 48%. Tijdens de grote stijging die Bitcoin de afgelopen maand meemaakte, veroverde de munt een groter gedeelte van de markt, waardoor het uit deze zijwaartse trend brak.

Dit bracht de dominantie boven de 50%. Maar zoals je kan zien in de bovenstaande afbeelding, is dit percentage al vaker een keerpunt geweest. De bovenste grijze zone geeft dit goed weer. Het is daarom aannemelijk dat de BTC.D vanuit hier een klein beetje naar beneden kan zakken.

Wat kunnen we met deze informatie?

De dominantie op zichzelf is niet heel spannend, maar in combinatie met de Bitcoin koers kan dit een interessant inzicht geven in de cryptomarkt. Er zijn 4 verschillende scenario’s die hieruit kunnen ontstaan.

Dominantie omhoog, koers omhoog

Als de dominantie stijgt in combinatie met de koers, dan zal de rest van de markt (alt- en stablecoins) niet veel bewegen. Het is op dat soort momenten goed om in Bitcoin te zitten, omdat de koers het dan uitstekend doet. Dit is het geval geweest in de afgelopen maand.

Dominantie omhoog, koers omlaag

Als het aandeel van Bitcoin in de markt krimpt en de prijs ook, dan is dat de enige logische conclusie. Het is in dat soort gevallen beter om aan de zijlijn te staan, vooral als je veel in altcoins handelt. Deze coins dalen in dit scenario vaak sneller dan BTC.

Dominantie omlaag, koers omhoog

Bij een dalende dominantie en een stijgende Bitcoin koers is het een ander verhaal. In dat geval betekent het dat Bitcoin minder goed doet en er meer mensen in alt- of stablecoins zitten. Altcoins zijn op dat soort momenten een goede investering ten opzichte van Bitcoin, mits er niet heel veel geld naar stablecoins stroomt. Dit laatste heeft namelijk ook invloed op de dominantie.

Dominantie omlaag, koers omlaag

In dit laatste uitzonderlijke geval is er niet bepaald een pijl te trekken op de markt. Het kan zijn dat Bitcoin gewoon daalt terwijl er niet veel in de markt gebeurt. Mocht er in dit geval veel in stablecoins zitten en weinig in altcoins, dan willen veel mensen aan de zijlijn staan, zowel Bitcoiners als altcoin-holders. Zitten er weinig in stablecoins in het percentage? Dan doen altcoins het vaak beter dan Bitcoin.

Welk scenario is nu toepasbaar?

Om te kijken welk van deze 4 scenario’s het meest waarschijnlijk is, pakken we even kort de wekelijkse grafiek van Bitcoin erbij. Hier zien we de belangrijkste steun- en weerstandszones, waarbij de middelste op dit moment het belangrijkste is.

Bitcoin zit precies in een weerstandszone, waardoor het moeilijk is om met enige zekerheid te zeggen of het omhoog of omlaag gaat. Zoals ik al eerder in deze analyse noemde, is de kans dat de dominantie vanuit hier daalt groter dan het alternatief. Hierdoor zullen de laatste twee scenario’s het meest realistisch zijn. Deze worden toepasbaar op het moment dat Bitcoin uit zijn voegen zal treden.

Gevangen tussen deze twee prijzen

Met deze ‘voegen’ worden de twee zwarte lijnen in de grafiek hierboven bedoelt. Deze kunnen we niet goed zien op de wekelijkse grafiek, maar wel op de 4-uurs variant. Deze lijnen zitten rond de koersen van 31.400 en 29.500 dollar.

Zoals omschreven in de vorige analyses, zal een break van een van deze lijnen tekenend zijn voor de rest van het koersverloop. De koers zal dan met grote waarschijnlijkheid verder in de richting bewegen. De daling of stijging die hieruit voortkomt kan voor lange tijd doorgaan, aangezien we op dit moment bij een zeer belangrijke prijszone zijn aangekomen.

In dat geval kan je de dominantie erbij pakken om ongeveer in te zien waar de gehele cryptomarkt naartoe gaat. Houd daarom naast de Bitcoin koers, ook de dominantie in de gaten.

The post Analyse: gaat Bitcoin slechter presteren dan altcoins? appeared first on BLOX | Nieuws.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!