Bitcoin staat weer volop in de spotlights, nadat El Salvador de crypto als wettig betaalmiddel heeft geaccepteerd. En het mooie: dat zien we ook nog eens terug in de grafieken! Bitcoin springt weer als vanouds omhoog. Maar is dit genoeg om de dalende trend van afgelopen weken om te keren?
Bitcoin met korting onder de hamer
Geniet nog maar even van de korting die bitcoin biedt, want de laatste candle op de weekgrafiek vormt een hamer. Tenminste, als bitcoin de week rond deze koers afsluit. Een hamer na een daling is een erg positief teken, en geeft vaak het einde van een dalende trend aan.
Hoe herken je een hamer? De laatste candle heeft een lange wick, de streep aan de onderkant. Daarnaast zie je een kleine rechthoek aan de bovenkant.
Dit betekent dat de koers de week is begonnen met een flinke daling, maar zich daarna sterk heeft hersteld. Op dit moment is de prijs zelfs op een hoger punt dan het begin van de week. Vaak is een hamer van de eerste tekenen van een prijsherstel.
Nog even geduld!
Nu is het alleen nog wachten op een bevestiging. Er wacht bitcoin namelijk nog een pittige weerstand rond 38.000 dollar (31.256 euro), de blauwe lijn op de grafiek. Aan de laatste drie candles zie je dat de koers moeite heeft om boven deze prijs uit te komen. De wicks geven aan dat het soms kort lukt, maar dat het nog niet lukt om de week boven deze lijn te eindigen.
Divergentie maakt het verschil
Door het fantastische nieuws uit El Salvador (en in potentie misschien heel Zuid-Amerika) schijnt de zon weer voor bitcoin. Maar niet alleen het nieuws is belangrijk, ook op de grafieken broeit er al een tijdje iets.
Dat zien we hieronder op de daggrafiek. Onder de koers zie je twee indicatoren: de Relative Strength Indicator (RSI) en de MACD. De koers van bitcoin maakt een dalende beweging, terwijl de indicatoren juist stijgen. Dat noem je divergentie, en deze vorm van divergentie geeft vaak de bodem aan. De koers kan de komende dagen of weken dus weer gaan knallen!
Zowel de RSI als de MACD geeft het momentum aan, maar beide indicatoren werken wel op een andere manier. De RSI vergelijkt de slotkoers van elke dag vergeleken met die van de dag daarvoor. Die stijgingen of dalingen worden vervolgens verwerkt in een indexcijfer.
De MACD maakt daarentegen gebruik van verschillende voortschrijdende gemiddelden. De blauwe lijn trekt het 12-daags gemiddelde af van het 26-daags gemiddelde van de koers. En de oranje lijn is weer een 9-daags gemiddelde van de blauwe lijn.
Een hele kluif, maar het principe van beide indicatoren is simpel. Een beweging omhoog geeft een stijgende trend aan, omlaag is een dalende trend. We gaan nu dus de goede kant op!
De stier is los
We zoomen nog verder in op de grafiek, je kijkt nu naar de vieruurskoers van bitcoin. Lange tijd schuurde de prijs tegen een dalende trendlijn aan, maar dat is nu verleden tijd. Gisteren brak bitcoin eindelijk uit.
Op de uurgrafiek hieronder zie je dit nog beter. Bitcoin bereikte op 8 juni nog een bodem van 31.000 dollar (25.491 euro), maar inmiddels kunnen we daar ruim 6.000 dollar (4.933 euro) bij optellen.
De koers raakte de trendlijn nog een keer aan, en stuitert vanaf daar weer omhoog. Dat noem je het testen van de trendlijn, en deze test lijkt zeker geslaagd!
Wat kan de koers doen?
Allemaal goed nieuws, maar wat kunnen we de komende dagen van bitcoin verwachten? Daarvoor kijken we opnieuw naar de vieruursgrafiek. De blauwe lijn is dezelfde trendlijn als in de voorgaande grafieken. We kijken naar een positief scenario (bullish) en een negatief scenario (bearish).
Bearish
Zakt bitcoin? Dan kan de oranje lijn op 35.600 dollar (29.272 euro) steun bieden. Dit is dezelfde prijs waarop de koers de trendlijn testte.
Daalt bitcoin nog verder, dan vindt de prijs waarschijnlijk opnieuw ondersteuning op31.000 dollar (25.491 euro), de rode lijn op de grafiek.
Bullish
Bitcoin gaat lekker, maar de koers moet eigenlijk nog even doorpakken om te spreken van een stijgende trend. De eerste horde wordt 39.500 dollar (32.476 euro), de onderste groene lijn op de grafiek. Deze prijs is sinds de tweede helft van mei al een sterke weerstand.
Lukt het bitcoin om die weerstand te doorbreken? Dan is dat een erg sterk signaal voor de toekomst. Het volgende doel wordt dan 45.800 dollar (37.656 euro), de bovenste groene lijn op de grafiek.
Het wordt erg interessant om te zien hoe bitcoin reageert bij het bereiken van deze prijs. Op 13 mei was dit namelijk nog eens sterke steun (groene pijl), niet lang daarna juist de laatste weerstand voordat bitcoin naar 31.000 dollar kelderde (rode pijl). Het doorbreken van die weerstand is dus erg belangrijk!
The post Analyse: helpt El Salvador Bitcoin door 45.800 dollar te breken? appeared first on BTC Direct | Nieuws.