Onlangs publiceerden we een artikel op Crypto Insiders over een investeerder met het ironische pseudoniem Crypto Nerd. Hij investeerde zijn volledige vermogen van $1,15 miljoen in pepe (PEPE), alvorens alles te verliezen. Op zijn bankrekening had hij, na zijn verlies, minder dan $1.000 staan. 

Hoewel Crypto Nerd investeerde met een hefboomfunctie, een risicovolle en in Europa streng gereguleerde handelstechniek, is zijn verhaal een belangrijk aangrijppunt om de volgende vraag te stellen: ‘Is het slim om je complete vermogen in crypto te investeren?’ Op basis van het verhaal van Crypto Nerd, is het antwoord overduidelijk: ‘nee’. Of ligt het toch iets genuanceerder dan het lijkt? 

All in op crypto: wel of niet?

Alhoewel het nooit slim is om je volledige vermogen in crypto te investeren, is er één mogelijk voordeel wanneer je een grote investering maakt: het rendement. Een grotere inleg brengt immers een groter potentieel rendement met zich mee. 

Ook crypto-analist John van Meer, beter bekend als de Bitcoin Consultant, denkt niet dat het slim is om je volledige vermogen in crypto te investeren. Wel ziet hij meer opties voor jonge, startende investeerders: 

“Het makkelijke, korte antwoord is: ‘nee’, het is niet verstandig om je complete vermogen in crypto te investeren. Een uitzondering zou ik maken als je bijvoorbeeld nog jong bent, tweeduizend euro op je spaarrekening hebt staan en een stap wil maken in de crypto-wereld”, aldus Van Meer.

“Zelfs als je een fout maakt en alles kwijtraakt, heb je in die situatie nog genoeg jaren om het weer goed te maken. Voor ieder ander geldt: investeer alleen met geld dat je kunt missen en bereid bent om kwijt te raken.” 

Crypto als antwoord op hyperinflatie

De Nederlandse economie is over het algemeen vrij sterk, met een stabiele internationale valuta. In een land als Argentinië, waar hyperinflatie behoorlijk wat chaos aan het zaaien is, kan het een uitkomst zijn om een vermogen te investeren in crypto. Argentijnen zien hun spaartegoeden immers gereduceerd worden tot waardeloos, terwijl cryptocurrencies juist in waarde toenemen. De laatste tijd wenden veel Argentijnen zich dan ook tot tokens als bitcoin (BTC).

Cryptocurrencies werden bovendien opgericht om het traditionele bankensysteem te bevechten. In plaats van een derde partij jouw transacties en tegoeden te laten beheren, neem je zelf de controle over. De privacy die het brengt, evenals de bescherming tegen een bankfaillissement, maakt het voor investeerders interessant om grote bedragen te investeren in crypto.

Het succesverhaal van Didi Taihuttu

Een wereldberoemde Nederlander die alle investeringsregels aan zijn laars lapt én, ondanks de grote risico’s, ook grote successen kent, is Didi Taihuttu. De Limburger verkocht al zijn bezittingen en investeerde de opbrengst, samen met de rest van zijn vermogen, in bitcoin. Het maakte hem multimiljonair, evenals internationale beroemdheid. Het werkte voor hem, maar raadt hij het anderen ook aan?

Het antwoord van Taihuttu, dat hij deelde in een exclusief interview met Crypto Insiders, laat geen ruimte over tot twijfel: “Doen!” Volgens hem is het potentieel van bitcoin namelijk nog lang niet bereikt: 

“Zelfs als bitcoin naar een miljoen gaat, hebben we het nog maar over een fractie van de totale economie. Ik geloof oprecht dat als bitcoin een global reserve currency gaat worden, dat je deze waarden kunt gaan halen.”

Ondanks het succes van Taihuttu, geldt dat volgens Forbes lang niet voor iedereen. Zij vonden een Britse studie, waaruit bleek dat slechts 63% van de ondervraagden winst behaalde met crypto. Ook haalden ze een enquête van LendingTree tevoorschijn, die resulteerde in een nog veel lager percentage: slechts 28% had winst gedraaid met de handel in cryptocurrencies. 

Bearmarkten: de pijnlijke waarheid

Investeren in crypto kan je een goed rendement opleveren, maar zoals de data van Forbes laat zien, geniet lang niet iedereen van grote successen. De belangrijkste oorzaak: bearmarkten. In bearmarkten worden veel cryptocurrencies een stuk minder waard, met vaak drastische gevolgen voor investeerders.

De kans op verliezen tijdens een bearmarkt is flink en de impact van een dip in de koers wordt nog altijd onderschat. Kijk maar eens naar de onderstaande prijsverschillen en stel je voor dat dit met de euro’s op je bankrekening of in je aandelen zou gebeuren. Geen al te aantrekkelijk plaatje, toch? 

  • Bitcoin (BTC) daalde in één jaar van $69.000 naar $15.700;
  • Ethereum (ETH) daalde in halfjaar van $4.800 naar $995;
  • Solana (SOL) daalde in een jaar tijd van $260 naar $9,80;
  • Dogecoin (DOGE) daalde in een jaar tijd van $0,68 naar $0,05.

Pas op voor faillissementen

En dan zijn er nog de mogelijke faillissementen van exchanges en andere financiële dienstverleners. De ondergang van crypto exchanges FTX en Mt.Gox laten zien dat een grote som geld wegzetten bij een exchange ook niet altijd even slim is. 

Om het verdampen van je vermogen door het faillissement van een exchange te voorkomen, wordt zelfbeheer van cryptocurrencies op bijvoorbeeld hardware wallets vaak aangeraden door cryptokenners. Ook gedecentraliseerde exchanges, zonder beherende partij achter de knoppen, winnen om deze reden steeds meer aan populariteit. 

Is er geen gulden middenweg?

Zowel op nationaal als individueel vlak zijn de verschillen tussen financiële situaties groot. Daarom is duidelijk advies over investeren lastig te geven, evenals te vinden. Vaak kan handelen op basis van een persoonlijk financieel adviseur hulp bieden. 

Indien dat niet mogelijk of gewild is, zijn er verschillende normen die men kan hanteren. Bijvoorbeeld het investeren van geld dat je kan missen en het diversifiëren van je investeringen. Men kan bijvoorbeeld verschillende grote tokens kiezen om in te investeren, in plaats van slechts één enkele. Ook zou het combineren van zowel cryptocurrencies met aandelen een mogelijke optie kunnen zijn, zoals ook Van Meer adviseert: 

“Wil je geld investeren? Hou er dan rekening mee dat crypto een groter risico is dan bijvoorbeeld traditionele aandelen. Dat betekent ook dat het rendement veel groter kan zijn. Als je meer risico bereid bent te nemen dan kun je meer vermogen schuiven richting crypto. Voor een lager risico kun je jouw vermogen ook diversifiëren over traditionele aandelen en goud. Het rendement is dan wellicht lager, maar wel veiliger.”

Ook kun je ervoor kiezen om een stablecoin zoals tether (USDT) te staken. Dit is te vergelijken met het bewaren van geld op een spaarrekening, maar met een hoger rendement. Dit brengt minder risico met zich mee dan een crypto-investering, maar is wel afhankelijk van de USD/EUR verhouding. 

Zelfs met bovenstaande info kan het lastig zijn om een juiste beslissing te maken. Dat is logisch, want financiële situaties zijn voor iedereen verschillend, en de cryptomarkt kent veel mogelijkheden. Voor iedereen die nog steeds aan het twijfelen is, heeft de Bitcoin Consultant de volgende take home message: 

“Ik waarschuw in ieder geval altijd dat je nooit meer moet investeren dan je bereid bent kwijt te raken en doe dat alleen met geld dat je kunt missen. Ga absoluut géén geld lenen om te investeren.”

Het bericht Analyse: is het slim om je complete vermogen in crypto te investeren? verscheen eerst op Crypto Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!