De ApeCoin DAO heeft een voorstel ingediend om toch op Ethereum te blijven. Dit voorstel heeft veel steun gekregen van de community. Dit voorstel is een reactie op een idee van Yuga Labs om ApeCoin te migreren naar een andere blockchain of om zelfs een eigen blockchain te starten.
Een DAO is een decentrale organisatie, waar iedereen een bijdrage kan leveren mits ze de juiste vaardigheden bezitten. Leden van een DAO werken over de hele wereld en worden op basis van hun bijdrage betaald in cryptocurrency.
Ethereum verlaten zou catastrofaal zijn
Het voorstel werd op 1 mei ingediend door ApeCoin DAO-lid ASEC, hierin staat dat migreren naar een andere blockchain een kostbare, risicovolle en complexe onderneming is met veel bewegende delen die, als ze niet zorgvuldig worden overwogen, kunnen resulteren in catastrofaal verlies. In het slechtste geval trekt maker Yuga Labs zijn handen af van ApeCoin.
Transactiekosten te hoog op Ethereum
Yuga Labs, het bedrijf achter de populaire Bored Ape Yacht Club NFT-collectie en het Otherside Metaverse-project, stelde op 1 mei (zie tweet hierboven) voor dat ApeCoin naar een eigen blockchain moet migreren. Dit was een reactie op de veel te hoge gasprijzen op Ethereum toen ze stukken van hun metaverse Otherside in de verkoop deden. Het bedrijf haalde met de verkoop 310 miljoen dollar binnen, maar kopers betaalden gezamenlijk meer dan 177 miljoen dollar aan transactievergoedingen. Uiteindelijk leidde dit er ook toe dat het netwerk van Ethereum voor korte tijd onbruikbaar (lees: te duur) was voor andere gebruikers.
Iedere keer dat een gebruiker een transactie inschiet, moet deze zelf aangeven hoeveel transactiekosten (gas) hij of zij bereid is te betalen. Een transactie kan het het versturen van ETH zijn, maar ook een mutatie in een smart contract. De gasprijs bepaalt enkel hoeveel een gebruiker per eenheid gas bereid is te betalen en niet hoeveel gas er nodig is om een transactie doorgang te laten vinden. Het smart contract van Otherside was hier niet goed op voorbereid en dit zorgde voor nog hogere transactiekosten.
Yuga Labs heeft uit eigen zak veel van de transactiekosten terugbetaald, maar je kunt je vast voorstellen dat ze hier niet blij mee waren.
Avalanche biedt redding
De onvrede over Ethereum werd direct opgemerkt door andere blockchainprojecten. Zo bood Avalanche aan om ApeCoin te migreren naar een subnet van hun eigen blockchain. Dit zou moeten zorgen voor hogere transactiesnelheden, lagere transactiekosten en volgens Avalanche zelf een betere gebruikerservaring, wat weer zou moeten leiden tot een hogere koers van APE. Emin Gün Sirer, de oprichter van Avalanche Labs:
De ApeCoin-gemeenschap lijkt echter niet geïnteresseerd. Het voorstel om op Ethereum te blijven heeft momenteel 99,65% van de stemmen voor en 0,35% van de stemmen tegen.
Migreren naar tweede laag
Het voorstel stelt met name voor om een Ethereum Layer 2 te gebruiken als een oplossing voor de transactiekosten. Ze maken liever gebruik van een tweede laag op Ethereum dan te migreren naar een andere blockchain. De argumentatie komt neer op dat het nadelig zou zijn voor de beschikbare liquiditeit, veiligheid en het netwerkeffect. Het verwijst naar Optimistic Rollups (zoals Optimism en Arbitrum) of ZK-Rollups (zoals Starknet of zkSync) als potentiële nieuwe ideeën om ApeCoin op Ethereum te houden.
Een van deze zogenaamde tweedelaagsprojecten op Ethereum is Immutable X. Op 25 mei diende zij een voorstel in op het ApeCoin Governance Forum om het project naar hun te halen. Immutable X is gespecialiseerd in het schalen van NFT’s en schijnt que liquiditeit ook goed te zitten. Verschillende blockchain games op basis van NFT’s draaien al op Immutable X, denk aan EmberSword, Gods Unchained en Illuvium. Het voorstel werd enthousiast ontvangen door de gemeenschap op het ApeCoin Forum.
Een andere optie is om te wachten op de volgende grote update van Ethereum naar Ethereum 2.0. Dit zou er voor moeten zorgen dat de transactiekosten drastisch afnemen.
The post ApeCoin kiest er toch voor om op Ethereum te blijven appeared first on BTC Direct | Nieuws.