Steeds meer bedrijven integreren blockchain en crypto-betalingsmogelijkheden in hun diensten. Veel dienstverleners maken tegenwoordig gebruik van apps, wat betekent dat crypto langzaam maar zeker ook zijn weg heeft gevonden naar Apple’s ecosysteem. Maar Apple is hier helemaal niet blij mee, en heeft daarom app-aanbieders verboden om crypto te verwerken in iOS-apps. Dat heeft voor een nieuwe rechtszaak gezorgd.
Apple verbiedt crypto in apps
Vier Amerikaanse consumenten hebben een class-action rechtszaak tegen Apple aangespannen, zo blijkt uit een juridisch document dat is ingediend bij een districtsrechtszaal in Californië. Zij vinden dat Apple het recht niet heeft om dienstverleners te verbieden om crypto en blockchain te integreren in hun mobiele applicaties. Apple dwingt app-makers om te voldoen aan deze strenge eisen, omdat ze anders hun apps überhaupt niet mogen aanbieden.
Steeds meer diensten maken gebruik van crypto. Zo hebben verschillende crypto exchanges betaalpassen waarmee je niet met fiat-valuta betaalt, maar met crypto. Verschillende betaaldiensten hebben inmiddels ook dergelijke mogelijkheden in hun apps verwerkt.
PayPal laat je bijvoorbeeld met crypto betalen en heeft zelfs zijn eigen stablecoin, PYUSD. PayPal-dochterbedrijf Venmo heeft vergelijkbare functies en ondersteunt ook PYUSD. Cash App van Twitter-oprichter Jack Dorsey’s Block laat je ook in bitcoin (BTC) investeren en ermee betalen.
iOS-apps van dergelijke bedrijven mogen deze mogelijkheden dus niet hebben. De aanklagers zijn hier niet blij mee, want hierdoor betalen zij veel hogere commissies om transacties te doen. Apple heeft ook zijn eigen betaaldienst, Apple Pay. Hier zitten ook peer-to-peer (P2P) betaalmogelijkheden in verwerkt.
Apple al lang streng op crypto in App Store
Het is niet de eerste keer dat Apple bron van controverse is omdat het harde eisen stelt. Zo dreigde het in juni de jonge sociale media-app Damus te verwijderen omdat deze ook Bitcoin-integraties heeft. Vorig jaar dreigde MetaMask zijn app uit Apple’s AppStore te halen omdat Apple enorme commissies vraagt over in-app aankopen.
Ironisch genoeg is Apple-medeoprichter Steve Wozniak juist een fervent Bitcoiner, en Apple heeft in macOS-software in het verleden zelfs subtiele verwijzingen gedaan naar Bitcoin. Misschien is Apple dus niet helemaal zo anti-crypto.
Het bericht Apple aangeklaagd voor crypto blokkade in iOS-apps verscheen eerst op Crypto Insiders.
The post Analyse: Apple aangeklaagd voor crypto blokkade in iOS-apps
appeared first on Crypto-Insiders.