Het Ethereum (ETH) netwerk kent meerdere layer-2 projecten die bedoeld zijn om de schaalbaarheid te verhogen en tevens de transactiekosten te verlagen. Polygon (MATIC) is de meest bekende schaaloplossing van Ethereum. Dit is een zogenoemde extra laag die bovenop de blockchain van Ethereum werkt om snellere transacties tegen lagere kosten mogelijk te maken.
Naast Polygon zijn Arbitrum en Optimism (OP) zogenoemde ‘optimistic rollups’. Ze worden rollups genoemd omdat ze duizenden transacties samenvoegen in batches voordat ze op het mainnet worden ingediend. Daarnaast verwijst het ‘optimistische’ gedeelte naar het feit dat de transacties niet gecontroleerd worden, maar meteen goedgekeurd. Validators hebben vervolgens één week de tijd om de volledige bundel te controleren op frauduleuze transacties.
Arbitrum overtreft Ethereum
Op dinsdag 21 februari wist Arbitrum Ethereum te overtreffen in het aantal dagelijkse transacties. Data van Arbiscan laat zien dat het aantal dagelijkse transacties op Arbitrum, de op drie na grootste blockchain in termen van Total Value Locked (TVL), steeg van 159.919 op 1 januari tot 1.101.398 op 21 februari. Dit betreft een stijging van ongeveer 590% in minder dan twee maanden.
Tegelijkertijd laat data van Etherscan zien dat het aantal transacties op Ethereum op 21 februari gelijk stond aan 1.084.290. Vanaf 1 januari is dit aantal met ‘slechts’ 46% gestegen.
Bovendien heeft het aantal unieke adressen op het netwerk van Arbitrum een recordhoogte bereikt van ongeveer 2,95 miljoen. Data van DeFiLlama laat tevens zien dat de TVL van Arbitrum sinds 1 januari is gestegen met 81% is gestegen tot $1,86 miljard.
Ondanks de boost van Arbitrum in transacties en adressen loopt het nog steeds achter op Ethereum wat betreft netwerkkosten. Data van Cryptofees.info laat zien dat de eendaagse kosten van Ethereum op het moment gelijk staan aan $6,7 miljoen, terwijl de eendaagse kosten van Arbitrum ongeveer $154.000 bedragen. Dit is minder dan 2,3% van de netwerkkosten van Ethereum.
Reden achter stijging activiteit
De toegenomen activiteit op Arbitrum kan voortkomen uit het feit dat gebruikers hopen en speculeren over een mogelijke Arbitrum airdrop, ondanks het gebrek aan plannen en aankondigingen van ontwikkelaars hierover.
Arbitrum heeft tot op heden namelijk (nog) geen token en gebruikers hopen deze in de toekomst te kunnen verdienen in een airdrop door nu gebruik te maken van het netwerk.
The post Analyse: Arbitrum overtreft Ethereum in aantal dagelijkse transacties
appeared first on Crypto-Insiders.