Julian Assange, de oprichter van WikiLeaks, is maandag vrijgelaten uit de Belmarsh-gevangenis in Londen na meer dan vijf jaar detentie. Hij bereikte een overeenkomst met de Amerikaanse autoriteiten waarin hij instemde schuld te bekennen aan een aanklacht wegens het samenzweren om Amerikaanse defensie-informatie te verkrijgen en te openbaren.

In ruil hiervoor zal hij waarschijnlijk een voorwaardelijke straf krijgen die overeenkomt met de tijd die hij reeds heeft uitgezeten sinds april 2019.

Juridisch akkoord en toekomstige plannen

Volgens documenten ingezien door Reuters zal Assange niet worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten, maar keert hij terug naar zijn geboorteland Australië.

Zijn veroordeling wordt verwacht op 25 juni tijdens een hoorzitting om 11 uur UTC, wat overeenkomt met 9 uur ’s ochtends lokale tijd op het eiland Saipan, gelegen in de Noordelijke Marianen.

Bron: WikiLeaks op X.

Impact op WikiLeaks en de digitale wereld

In 2010 leidde Assange’s WikiLeaks tot internationale aandacht toen het meer dan 700.000 geclassificeerde Amerikaanse documenten publiceerde. De onthullingen hadden betrekking op de Amerikaanse militaire activiteiten in Afghanistan en Irak, gelekt door de toenmalige militaire analist Chelsea Manning.

Deze actie zorgde ervoor dat PayPal de financieringsrekeningen van WikiLeaks afsloot, waarna de organisatie zich wendde tot Bitcoin. Dit was een cruciaal moment voor Bitcoin, dat toen nog maar net was opgericht, en droeg bij aan de bekendheid van de digitale valuta.

Wereldwijde reacties en gevolgen

De aanklachten tegen Assange, ingediend door de administratie van Donald Trump in april 2019, leidden tot wereldwijde verontwaardiging onder zijn aanhangers en voorstanders van persvrijheid. Deze groepen beschouwden de aanklachten als een bedreiging voor de vrijheid van meningsuiting en betoogden dat het publiceren van informatie geen criminele daad zou moeten zijn.

Assange verbleef zeven jaar in de ambassade van Ecuador in Londen om uitlevering aan Zweden te ontlopen wegens beschuldigingen van seksueel misbruik, welke later werden ingetrokken.

De impact van Assange’s vrijlating

Met zijn vrijlating benadrukt WikiLeaks dat de inspanningen van activisten, wetgevers en leiders van politieke partijen van over de hele wereld, inclusief de Verenigde Naties, cruciaal waren.

WikiLeaks zelf heeft gesteld: “Julians vrijheid is onze vrijheid”, waarmee ze de verstrekkende impact van deze zaak op de persvrijheid en de democratie benadrukken.

The post Assange bereikt akkoord met Amerikaanse justitie, keert terug naar zijn thuisland appeared first on Coinliners.nl.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!