In de afgelopen twaalf maanden hebben Australiërs aanzienlijke verliezen geleden door cryptozwendel, met een geschat totaalverlies van ongeveer 180 miljoen Australische dollars (ongeveer 112 miljoen euro).
Deze verliezen zijn voornamelijk toe te schrijven aan frauduleuze investeringsregelingen. Volgens de Australian Federal Police (AFP) zijn vooral mensen jonger dan 50 jaar het slachtoffer geworden van deze oplichtingspraktijken.
Jongere generatie vaker het doelwit
De AFP heeft opgemerkt dat de demografie onder de 50 jaar steeds vaker het doelwit is van geraffineerde oplichtingstactieken, waarbij deze groep nu oudere generaties overtreft als de meest getroffen door beleggingsfraude.
Dit werd bevestigd in een persbericht uitgegeven op 28 augustus, waarin werd onthuld dat de gevallen van beleggingsfraude, met name die gerelateerd aan cryptocurrency, aanzienlijk zijn toegenomen.
Technologisch geavanceerde methoden van oplichting
De methoden die worden gebruikt om potentiële investeerders te misleiden zijn steeds geavanceerder. Zo maken oplichters gebruik van ‘pig butchering’ en deepfakes. Pig butchering houdt in dat oplichters een persoonlijke relatie opbouwen via sociale media of andere platforms voordat ze hun slachtoffers aanzetten tot investeren in scams.
Deepfakes, waarbij gebruik wordt gemaakt van kunstmatige intelligentie om audio en video van beroemdheden na te bootsen, worden ook frequent ingezet om valse investeringsschema’s te promoten.
Waarschuwingen en adviezen van de AFP
Richard Chin, assistent-commissaris van de AFP, benadrukt dat financieel gewin de grootste drijfveer is voor deze oplichters, maar waarschuwt ook dat de gestolen gelden kunnen worden aangewend voor andere criminele activiteiten zoals witwassen, drugshandel en mensenhandel. Hij adviseert het publiek om zeer sceptisch te zijn over investeringskansen die te mooi lijken om waar te zijn.
De AFP gebruikt de Scams Awareness Week, die plaatsvond van 26 tot en met 30 augustus, om het bewustzijn over deze kwesties te vergroten. Bijna de helft van alle gemelde beleggingsfraude betreft cryptocurrency, wat aantoont hoe prevalent deze vorm van zwendel is geworden.
Het belang van waakzaamheid en het melden van verdachte activiteiten wordt benadrukt, vooral gezien de schattingen dat de gerapporteerde cijfers slechts het topje van de ijsberg zijn. Veel slachtoffers melden zich namelijk niet, vaak uit schaamte of omdat ze zich niet bewust zijn dat ze zijn opgelicht.
Volg Coinliners op Google Nieuws om altijd als eerste op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en de meest recente ontwikkelingen in de wereld van cryptocurrency.
The post Australiërs jonger dan 50 jaar steeds vaker slachtoffer van crypto scams appeared first on Coinliners.nl.