Er komt een wereldwijde standaard voor banken over het aanhouden van bitcoin (BTC) en andere crypto op de balans. Vanuit de Group of Central Bank Governors and Heads of Supervision (GHOS) van de Bank of International Settlements (BIS) is een limiet van 2 procent vastgesteld voor crypto op de balans van banken.
The #BaselCommittee has published a global prudential standard for banks’ exposures to cryptoassets, whereby unbacked cryptoassets and stablecoins with ineffective stabilisation mechanisms will be subject to a conservative prudential treatment https://t.co/cVVHxnreVD pic.twitter.com/qFZHxrXBpx
— Bank for International Settlements (@BIS_org) December 16, 2022
Crypto regelgeving vanaf 1 januari 2025
Het is de bedoeling dat landen op 1 januari 2025 de wet implementeren in hun eigen wet- en regelgeving. Opvallend is dat onder dit limiet van 2 procent ook traditionele assets vallen die op een blockchain getokeniseerd zijn. Zo krijgen getokeniseerde aandelen van Apple een andere behandeling dan normale aandelen van het bedrijf.
De aankondiging van de BIS, oftewel de Bank voor Internationale Betalingen (BIB), maakt duidelijk dat de directe blootstelling aan crypto binnen het traditionele systeem op dit moment nog laag is. Maar recente ontwikkelingen, denk aan het omvallen van FTX, maken duidelijk dat het belangrijk is om een een wettelijk kader te hebben om de risico’s in te dammen, verklaart de BIS.
Het doel van dit kader is om de stabiliteit van het financiële systeem te garanderen. De BIS ziet het niet zitten dat de blootstelling van traditionele instellingen aan crypto te hoog wordt, mede vanwege het feit dat de industrie zich momenteel niet bewijst als een veilige en stabiele industrie. Tegelijkertijd moeten de regels de innovatie ook niet teveel in de weg staan.
CBDC pilot van de BIS
Overigens is de BIS op meerdere fronten actief binnen de crypto-industrie. Het is op dit moment ook bezig met de ontwikkeling van een central bank digital currency (CBDC). In september deelde de centrale bank der centrale banken de resultaten van een maandenlange pilot die over meerdere landsgrenzen draaide.
In totaal regelde de BIS via deze digitale valuta voor 22 miljoen dollar aan transacties. Onder andere de centrale banken van Hong Kong, Thailand, China en de Verenigde Arabische Emiraten deden mee. Verder waren er ook 20 commerciële banken die aan het project deelnamen.
Volgens een onderzoek van de BIS denkt 90 procent van de centrale banken aan de adoptie van een eigen CBDC. Het is de vraag wanneer de eerste Westerse centrale bank een eigen CBDC introduceert.
The post Analyse: Banken mogen vanaf 2025 2% van reserves in bitcoin en crypto aanhouden
appeared first on Crypto-Insiders.