Gisteravond maakte de Amerikaanse Federal Reserve (centrale bank) bekend dat zijn balans met 297 miljard dollar is toegenomen tot 8,63 biljoen dollar in de week van 15 maart. Daarmee bereikte de balans het hoogste niveau sinds november 2022. Volgens sommigen betekent dit dat de geldprinters weer aanstaan, maar daar is niet iedereen het mee eens.
Staan de geldprinters weer aan?
De scherpe toename in het aantal assets op de balans van de Amerikaanse centrale bank betekent volgens veel analisten in de crypto-wereld dat de geldprinters weer aanstaan. Dat de Federal Reserve weer is begonnen met quantitative easing of QE.
We spreken van QE als de centrale bank assets als staatsobligaties en bijvoorbeeld door hypotheken gedekte financiële instrumenten opkoopt om de markten van liquiditeit te voorzien. De Federal Reserve begon met QE na de crash van 2008 en ook in 2020 bij de start van de COVID-19 pandemie ging het los.
De huidige uitbreiding van de balans zit er echter vooral in dat banken veel korte termijn leningen afsluiten bij de centrale bank, om met de vertrouwenscrisis te dealen. Die is weer het gevolg van het omvallen van een drietal banken in de Verenigde Staten.
“QE is het vergroten van de balans voor monetaire doeleinden. Dit gaat om de financiële stabiliteit en deze uitbreiding van de balans is geen QE”, aldus Marc Chandler, het hoofd van de strategie-afdeling van Bannockburn Global Forex.
Banken aan het lenen geslagen
De officiële data leert ons dat banken een recordhoeveelheid van 152,9 miljard dollar van de Federal Reserve leenden bij de zogenoemde discount window. Via de discount window kunnen banken bij de Federal Reserve geld lenen als zij vervolgens een financiële asset in onderpand geven.
Zij stallen bijvoorbeeld Amerikaanse staatsobligaties bij de Federal Reserve, waar ze direct kapitaal voor terugkrijgen. De discount window is dus een manier voor de Federal Reserve om banken te helpen aan geld als de nood hoog is. Zo kan het de financiële stabiliteit bewaken als die weg dreigt te vallen.
De bovenstaande grafiek laat zien hoeveel banken de afgelopen dagen bij de Federal Reserve leenden in vergelijking met eerdere crisismomenten. Zelfs de crisis van 2008 valt in het niet bij wat er de afgelopen dagen is gebeurd op dit vlak.
Aan de andere kant moeten we niet vergeten dat deze cijfers niet gecorrigeerd zijn voor de inflatie, waardoor het in de realiteit iets meevalt. “De toename van de balans van de Federal Reserve is een tijdelijke reflectie van de bankruns op de zwakkere broders in het systeem”, aldus Andy Constan, de CEO van Damped Spring Advisors.
Het bericht Bankencrisis: staan de geldprinters weer aan? verscheen eerst op Newsbit.