De bitcoin (BTC) koers doet het momenteel fantastisch en staat op het moment van schrijven weer boven de 52.000 dollar.
Er zijn momenteel echter meerdere macro-economische signalen te vinden die erop wijzen dat de wereldeconomie er een stuk minder sterk voorstaat dan de meeste mensen denken. Zo is het bankkrediet voor de 2e keer sinds 1974 (!) begonnen met krimpen, meldt analist Game of Trades.
De laatste keer dat we dit zagen was tijdens de grote financiële crisis van 2008. Moeten we ons zorgen maken over de bitcoin koers?
Wat betekent het krimpen van bankkredieten?
Het krimpen van bankkredieten betekent simpelweg dat banken momenteel steeds minder geld uitlenen. Zodanig zelfs, dat het aantal leningen binnen het financiële systeem daalt. Er komt dus minder geld in omloop.
Dat kunnen we uiteraard niet los zien van de agressieve renteverhogingen die de Amerikaanse centrale bank sinds maart 2022 doorvoerde.
Tot nu toe werd de Amerikaanse economie vooral overeind gehouden door een sterke consument. Ook die lijkt nu echter in de problemen te komen. Zo zijn de rentebetalingen van particulieren aan een extreme stijging begonnen, die voorlopig op 550 miljard dollar (per jaar) geëindigd is.
Ondanks al die waarschuwingssignalen denkt de grote massa inmiddels helemaal niet meer aan een recessie. Dat blijkt uit het aantal zoekopdrachten op Google naar de term “recessie” die zijn gedaald naar het gemiddelde niveau van de afgelopen jaren.
Op basis van de data lijkt het echter veel te optimistisch om te concluderen dat een recessie niet meer tot de mogelijkheden behoort.
Wat betekent dit voor de bitcoin koers?
De bitcoin koers presteert momenteel fantastisch onder aanvoering van de spot bitcoin-ETF’s, die elke week miljarden dollar aan kapitaal richting aantrekken.
Ook de sterke prestaties van aandelen zorgen ervoor dat mensen niet meer nadenken over recessies. Optimisme op de financiële markten kan soms blind maken voor de gevaren.
De kans op een recessie blijft echter op een verhoogd niveau. Zie bijvoorbeeld de bovenstaande grafiek, die recessies voorspelt op basis van het verschil tussen de rente op 10-jarige Amerikaanse staatsobligaties versus de rente op obligaties met een looptijd van 3 maanden.
Als laatstgenoemde hoger is dan eerstgenoemde is dat over het algemeen een teken dat we moeten oppassen. Je kunt in de grafiek namelijk zien dat er vrijwel altijd een recessie is begonnen nadat deze indicator omhoog sprong.
Zodoende bestaat de mogelijkheid dat we nog een flinke correctie krijgen, voordat bitcoin echt aan een nieuwe bullmarkt kan beginnen. Zekerheid bestaat echter niet in de financiële markten. Het kan ook zijn dat de vraag naar bitcoin via de ETF’s zo hoog blijft, dat bitcoin al deze signalen kan blijven negeren.
Het bericht Bankkrediet krimpt voor tweede keer in 50 jaar: de impact op bitcoin verscheen eerst op Crypto Insiders.