We schrijven al maanden over een sluikende Amerikaanse recessie als gevolg van de agressieve renteverhogingen van de Federal Reserve. In theorie verhogen de hogere rentes de druk op de marges van het Amerikaanse bedrijfsleven en die impact zien we nu langzaam terug in de cijfers. In dit artikel nemen we het stijgende aantal faillissementen in de Verenigde Staten onder de loep en eindigen we met de potentiële impact daarvan op de bitcoin koers.
Bedrijfsfalen in Amerika
Het is jullie als vaste lezers van Crypto-Insiders vast niet ontgaan dat de Federal Reserve de Amerikaanse rente de afgelopen 15 maanden agressief verhoogde van 0,25 naar de huidige 5,25 procent. Voor vanavond (20.00u) staat er een volgende rentevergadering op de planning, waarvoor de verwachting is dat ze de rente wederom met 0,25 procent ophogen.
Het is belangrijk om te zien dat het hierbij niet alleen gaat om een renteverhoging van ~5 procent, maar om een factor 20 verhoging van de oorspronkelijke rente van 0,25 procent. Verder moet je weten dat dit percentage de rente is die banken aan elkaar rekenen voor zeer korte leningen (zogenaamde overnight rates).
Dit betekent niet dat bedrijven plotseling 20x zoveel betalen om geld te lenen, maar het zorgt wel degelijk voor een gigantische stijging in de leenkosten. Stel dat we een bedrijf pakken dat vorig jaar nog 10 miljoen dollar tegen een flexibele rente van 5 procent kon lenen. Het bedrijf in kwestie haalde onder de streep een operationele winst van 1 miljoen dollar.
Als we daar de rentekosten van aftrekken (10 miljoen x 5 procent) 500.000 dollar, houden we een winst van 500.000 dollar over.
Nu zitten we echter in een situatie dat de Federal Funds Target Rate is gestegen naar 5,25 procent, waardoor de flexibele rente is gestegen en ze nu misschien 12 procent rente betalen.
Dan betalen ze plotseling (10 miljoen x 12 procent) 1,2 miljoen dollar aan rentekosten. Als we dat bedrag van de winst afhalen, dan staat er plotseling een verlies van 200.000 dollar in de boeken. Dat zorgt ervoor dat bedrijven plotseling niet meer aan hun leenverplichtingen kunnen voldoen en ze verlies maken.
In de bovenstaande grafiek van @MacroMindMe zien we duidelijk terug hoe de stijgende rentekosten als gevolg van de renteverhogingen van de Federal Reserve meer bedrijfsfaillissementen in de Verenigde Staten veroorzaken.
De rente is gestegen, het aantal bedrijven dat niet meer aan zijn leenverplichtingen kan voldoen stijgt en het aantal faillissementen neemt toe. Maar wat betekent dat voor de bitcoin koers?
Falende Amerikaanse bedrijven zetten bitcoin koers onder druk
Het heeft even geduurd, maar de Amerikaanse economie begint de druk van de renteverhogingen van de Federal Reserve duidelijk te voelen. Ook in de bitcoin koers zien we die realiteit langzaam terug. Enkele weken geleden kreeg de koers nog een boost door het nieuws over de Spot Bitcoin ETF van BlackRock, maar inmiddels is het enthousiasme over dat nieuws alweer wat weggezakt.
De bulls hebben moeite om het gevecht van de bears te winnen rond de koers van 30.000 dollar en inmiddels lijkt zelfs de grens van 29.000 dollar een oorlogsgebied te worden.
Gezien het stijgende aantal faillissementen in de Verenigde Staten van Amerika zitten we duidelijk in een fase van economische contractie. Meer faillissementen betekent dat de werkloosheid op termijn zal toenemen in de Verenigde Staten en dat zet de consumptie, maar ook de financiële markt onder druk.
Uiteindelijk is dit een ontwikkeling die, in ieder geval op de korte termijn, voor een neerwaartse druk op de bitcoin koers zet. Amerikanen die hun banen verliezen of ondernemers die in de problemen komen moeten risico-assets verkopen voor Amerikaanse dollars om de rekeningen te betalen.
Wat dat betreft zitten we macro-economisch gezien in een klimaat waarin er voor de bitcoin koers ogenschijnlijk weinig opwaarts potentieel is. Dat kan de komende maanden verergeren, waardoor je ziet dat veel ervaren investeerders voor een meer defensief portfolio kiezen.
Dat wil zeggen dat zij investeren in bijvoorbeeld kortlopende Amerikaanse staatsobligaties, die momenteel een rendement van ~5 procent op de Amerikaanse dollar garanderen. Het bovenstaande is een mogelijke verklaring voor de zware druk die we momenteel op de bitcoin koers zien.
The post Analyse: Bedrijfsfalen in Amerika zet bitcoin koers zwaar onder druk
appeared first on Crypto-Insiders.