Tijdens de vorige bullrun in 2017 werd veel gekeken naar de Bitcoin dominantie op de cryptomarkt. Dit is een maatstaf om te bepalen hoe groot de waarde vanBitcoin is, vergeleken met de totale cryptomarkt, inclusief coins als Chainlink, Ethereum, XRP, en alle andere altcoins. Technische analisten gebruikten dit jarenlang als een hulpmiddel om trends tussen altcoins en Bitcoin te voorspellen.
Maar is deze maatstaf nog wel relevant om de golven van de markt te voorspellen?
Waarom Bitcoin bovenaan staat
Jaren geleden ontwierp Satoshi Nakamoto het eerste peer-to-peer digitaal geld systeem en hiermee was de cryptocurrency-industrie geboren. De komst van Bitcoin zorgde ook voor de geboorte van blockchain.
Bitcoin wordt beveiligd door cryptografie en een consensusmechanisme en kan hierdoor niet worden gedupliceerd, maar de technologie waarop het is gebouwd, is sindsdien op veel unieke manieren toegepast. Ethereum koppelt bijvoorbeeld smart contracts aan transacties zodat gedecentraliseerde applicaties op de blockchain kunnen draaien.
Sindsdien zijn er duizenden altcoins geboren die met Bitcoin strijden om marktaandeel. Bitcoin heeft het first mover advantage, voordeel van de allereerste zijn. Dit heeft gezorgd voor het allergrootste netwerk ter wereld, het veiligste netwerk ter wereld, het meest decentrale netwerk ter wereld en natuurlijk bekendheid, vertrouwen en acceptatie.
Wat zijn altcoins?
Vooral in 2017 werd er met argusogen naar de dominantie van Bitcoin gekeken. Deze werd gebruikt voor technische analyse en voorspellen van de normaal onvoorspelbare relatie tussenBitcoin en altcoins. Even leek het of er een flippening plaats zou vinden, waarbij Ethereum Bitcoin kon overnemen als apex. Dat zie je in de grafiek hierboven, aangegeven met de blauwe cirkel. Oranje is bitcoin, en paars is Ethereum.
Omdat altcoins voornamelijk tegen USD en BTC handelen, volgen ze niet altijd dezelfde trends en patronen die Bitcoin doet. Analisten maakten ooit effectief gebruik van de dominantie van Bitcoin, maar het nut ervan begint te vervagen. Waarom? Omdat de definitie van digitale activa en altcoins vervagen. En de metriek van Bitcoin dominantie kan de innovatie op de mark niet bijhouden.
Dit komt ook doordat er een sloot aan nieuwe munten zijn op gedecentraliseerde beurzen, er is een explosie van NFT’s en verschillende andere op blockchain gebaseerde activa (vooral in DeFi) die niet zijn opgenomen in de maatstaf.
Rendement altcoins hoger dan Bitcoin
Het beste voorbeeld waarom dominantie aan belang verliest, is te wijten aan het feit dat ontzettend veel altcoins beter presteren dan Bitcoin. NFT-tokens gaan er voor recordbedragen uit, (wat dacht je van 70 miljoen voor werk van Beeple). Op veel websites kun je ook de ROI sinds begin 2021 bekijken, en hoewel Bitcoin het met 107% ontzettend goed doet, laten veel altcoins betere cijfers zien. In de top 200 staat BTC namelijk op de 166e plaats.
Toch blijft de maatstaf Bitcoin dominantie al enkele weken stabiel hangen rond de 60 procent.
Bitcoin dominantie heeft jarenlang trouwe dienst bewezen, maar lijkt aan het einde van zijn Latijn. Het hulpmiddel om trends op de cryptomarkt te spotten lijkt zijn waarde te hebben verloren.
The post Belang van Bitcoin dominantie op cryptocurrencymarkt neemt af appeared first on BTC Direct | Nieuws.