Goud is een van ‘s werelds oudste grondstoffen en nu de aandelenmarkt veel turbulentie ondergaat, zou dit edelmetaal het antwoord kunnen zijn? Waarom beleggen mensen in goud? Is goud een interessante belegging voor jou? Alphastocks vertelt je het!
Over goud
Beleggen in goud is een 3.000 jaar oude beleggingsstrategie. Het gele metaal heeft een aantal kenmerken die beleggers gewoon niet kunnen negeren. Wanneer regeringen geld drukken, landen oorlogen uitvechten of de politieke onzekerheid toeneemt, kunnen aandelenkoersen onder druk komen te staan. In dit soort onzekere tijden groeit de vraag naar goud. Is dit dan het moment om in goud te beleggen?
Waarom in goud beleggen?
Goud wordt traditioneel gezien als een defensieve belegging. Het verdedigt de waarde van je spaargeld tegen inflatie en een onzekere toekomst. De goudprijs is de afgelopen weken met meer dan 15% gestegen door de geopolitieke onzekerheid en met 43% in de afgelopen vijf jaar. De consumentenvraag naar goud is de afgelopen jaren toegenomen naarmate mensen in opkomende economieën rijker worden. China en India verbruiken samen ongeveer tien keer meer goud dan de VS per jaar. En ten slotte is het moeilijk om meer goud te produceren. Goud delven is duur en traag. Die combinatie van veiligheid in een crisis, een stijgende vraag en de moeilijkheid om het aanbod te vergroten, maakt goud voor veel beleggers een aantrekkelijke investering.
Hoe kan ik in goud beleggen?
Er zijn drie manieren om in goud te beleggen.
- Het is natuurlijk mogelijk om zelf goud te kopen, bijvoorbeeld in de vorm van goudstaven of sieraden. Maar voor de meesten van ons is dit onpraktisch. Bovenal creëert het een opslagprobleem en loop je risico om bestolen te worden. Je zult dan zelf een veilige opslag moeten vinden, wat ook weer tijd en geld kost. Niet de meest efficiënte manier.
- De gemakkelijkste manier om in goud te beleggen is via een goudfonds. Dergelijke fondsen houden fysieke goudstaven in veilige kluizen en wijzen een deel van dat goud toe aan jou als belegger. De waarde van jouw belegging is rechtstreeks gekoppeld aan de goudprijs en wordt ondersteund door het directe bezit van het gele goud door het fonds. Er zijn ook fondsen beschikbaar die zich richten op andere edelmetalen zoals zilver, platina en palladium.
- De derde manier om blootstelling aan goud te verkrijgen is je te richten op bedrijven die blootstelling hebben aan de goudprijs. Er zijn momenteel een aantal beursgenoteerde bedrijven die ofwel deelnemen in de goudmijn industrie of deze industrie faciliteren.
Klinkt goed… moet ik nu investeren?
Beleggen in goud kan zeker een goede manier zijn om je bestaande vermogen te beschermen. Maar wij geloven dat het slechts een klein deel moet uitmaken van de portefeuilles van de meeste beleggers. Hoewel goud voordelen biedt als bescherming tegen inflatie en onzekerheid, is het niet zonder risico. Ten eerste kan de goudprijs zowel dalen als stijgen. Anderzijds biedt goud niet de groeikansen op lange termijn die bedrijfsaandelen wel kunnen bieden.
Het doel van beleggen in goud is niet om je geld 10x te laten renderen, het is om uw portefeuille in evenwicht te brengen. Het is het belegging waarvan je blij bent dat je het bezit wanneer iedereen alles verkoopt. Daarom zeggen de meeste professionals dat een allocatie van 5-10% geschikt is voor de meeste beleggers.
Mocht je willen investeren in Goud , dan heb je een betrouwbare en goedkope broker nodig! De meeste aandelen kun je tegen lage kosten kopen bij DEGIRO of BuxZero.
Dit artikel is geschreven door AlphaStocks. Ben jij benieuwd hoe je jouw beleggingen (crypto, aandelen en edelmetalen) beter kunt tracken? Neem dan een kijkje op AlphaStocks. Naast het feit dat je jouw investeringen gratis kunt tracken, lees je er ook uitgebreide aandelen analyses en diverse blogs!
The post Analyse: Beleggen in goud: Waarom doen mensen het?
appeared first on Crypto-Insiders.