Uit een baanbrekend onderzoek van Google-onderzoeker Craig Gidney blijkt dat de technologie achter veel cryptotoepassingen veel kwetsbaarder is voor kwantumcomputers dan gedacht. En dat roept een belangrijke vraag op: hoe veilig is bitcoin nog als de kwantumrevolutie eenmaal losbarst?

Hoe werkt encryptie?

Encryptie in de cryptowereld wordt gebruikt om informatie te sturen over de blockchain, zodat anderen niet mee kunnen kijken welke informatie je stuurt, zoals je private sleutel die je fondsen veilig moet houden.

Deze techniek wordt gebruikt bij het versturen van transacties en in veel wallets. Bij asymmetrische encryptie wordt de publieke sleutel gebruikt voor encryptie en de private sleutel voor decryptie, zodat de boodschap leesbaar wordt.

Volgens Gidney hebben kwantumcomputers 20 keer minder bronnen nodig dan eerder gedacht om deze te kraken. Overigens gaat dus over 2048-bit RSA, dus niet specifiek over de cryptografie van BTC.

Het onderzoek van Gidney laat zien hoe een bepaald type versleuteling (RSA) sneller gekraakt kan worden door een kwantumcomputer, maar Bitcoin gebruikt een ander soort versleuteling.

Bitcoin gebruikt een andere vorm van cryptografie dan RSA, maar volgens experts kunnen krachtige kwantumalgoritmes uiteindelijk ook deze beveiliging kraken. Die algoritmes zijn speciaal ontworpen om extreem grote getallen op te lossen. Dat is precies Bitcoin doet met zijn public en private keys.

Hoe lang is BTC nog veilig?

Asymmetrische encryptie met 2048-bits sleutels kan in theorie binnen een week gekraakt worden door een kwantumcomputer met minder dan 1 miljoen noisy qubits. Dit zijn zeer krachtige kwantumcomputers die een paar jaar geleden nog ver buiten bereik lagen. In 2019 schatte Gidney dat er 20 miljoen noisy qubits nodig waren om een kraak binnen acht uur voor elkaar te krijgen.

Hoewel bitcoin gebruik maakt van 256-bits sleutels, is het toch veiliger dan de bovenstaande 2048-bits sleutels. De cryptomunt gebruikt  eenrichtingsberekeningen, die veel moeilijker terug te draaien zijn dan gewone reeksen cijfers en letters. Als gevolg daarvan werkt brute force, alle mogelijkheden één voor één proberen, veel slechter bij bitcoin. Daardoor is de cryptovaluta beter beschermd.

Kwantumcomputers zijn er nog lang niet: IBM’s krachtigste model, Condor, telt 1.100 qubits en Google’s Sycamore komt niet verder dan 53. Maar net als bij de razendsnelle opmars van de pc, verwachten experts dat die aantallen snel zullen exploderen.

Hoe werkt een kwantumcomputer?

Terwijl een computer met bits werkt, die bestaan uit nullen en enen, gebruikt de kwantumcomputer zowel 0 als 1 waarden. Daardoor werken ze veel sneller. Ze gebruiken kwantumfenomenen zoals superpositie en verstrengeling. Dit betekent onder andere dat qubits elkaar direct beïnvloeden. Ze hoeven daardoor niet stap voor stap te rekenen. In plaats daarvan voeren deze zeer sterke kwantumcomputers berekeningen tegelijkertijd uit, waardoor er razendsnel een oplossing uit de bus komt.

Versleuteling is gemaakt voor gewone computers. Zodra kwantumcomputers richting 1 miljoen qubits gaan, vormt dat een serieus risico voor de veiligheid ervan. Verschillende onderzoeken, zoals Project 11, bekijken of de encryptie van Bitcoin gekraakt kan worden.

Project 11 looft 1 bitcoin uit voor wie met een kwantumdoorbraak de beveiliging van Bitcoin weet te kraken. Op het moment dat iemand dat lukt, hebben deze onderzoekers ook een idee hoe dicht kwantumcomputers zijn bij het kraken van het hele Bitcoin encryptie systeem.

Wil je nu altijd op de hoogte zijn – volg ons net als duizenden anderen gratis op X.

Bitcoin breekt recordkoers: Nederlanders starten met gratis crypto

Bitcoin breekt record na record, honderdduizenden Nederlanders handelen weer actief. Is dit hét moment? Bitvavo geeft je tijdelijk € 10 gratis crypto naar keuze om mee te starten. Handel gratis in meer dan 350 crypto samen met 1 miljoen Nederlanders.

Registreer je vandaag en ontvang direct € 10 crypto naar keuze. Een account aanmaken is gratis en kost je maar een minuut.

[primary_button url=”https://bitvavo.com/nl/affiliate/crypto-insiders?a=_meinewbutton” text=”👀 Gratis crypto claimen” target=”_blank” is_highlighted=”true” rel=”no-follow”]

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!