Binance heeft net als veel andere crypto exchanges zijn ‘Proof-of-Reserves’ onthuld. Het doel hiervan is om het vertrouwensgat in exchanges te dichten, maar er is een hoop kritiek op het initiatief. Nu blijkt dat er nog veel meer mis is met Binance’ bewijs dat het de activa van klanten ook daadwerkelijk bezit.

Onduidelijkheid bij Binance

The Wall Street Journal heeft een aantal boekhoudkundige specialisten geraadpleegd. Binance heeft weliswaar een ‘Proof-of-Reserves’, maar er zou tegelijkertijd nogal wat onduidelijkheid zijn over waar de activa zijn ondergebracht. Hier lijkt bewust of onbewust mee geknoeid te zijn geweest.

Een voormalig Financial Accounting Standards Board-lid (FASB) benadrukt dat de audit voor de Proof-of-Reserves, die is gedaan door het gerenommeerde boekhoudbedrijf Mazars, weinig zekerheden biedt over waar de activa precies liggen.

Binance heeft de afgelopen twee jaar grote reorganisaties doorgevoerd, waaruit onder andere Binance US is ontstaan. Nu is er de nodige onduidelijkheid over de bedrijfsstructuur van Binance, zo wist Binance’ Chief Strategy Officer Patrick Hillmann niet te noemen wat Binance’ moederbedrijf nou precies is.

Gat in balans van Binance?

Misschien nog veel belangrijker is dat de cryptobeurs Mazars geen onderscheid heeft laten maken in de activa die direct van tokenholders zijn en de activa die klanten lenen voor bijvoorbeeld trades met hefbomen. Bij elkaar genomen heeft Binance 101% van de bitcoins van klanten onder beheer. Maar als je de activa die de exchange reserveert voor klanten met hefbomen weglaat is dit slechts 97%.

Binance zou dus een deel van de activa van klanten gebruiken om handelaren te betalen die met schuld investeren. Tot nu toe is dat goed gegaan omdat niet iedere klant met directe bitcoin-blootstelling zonder hefboom zijn coins opneemt en in cold storage stopt.

Maar dit kan natuurlijk veranderen. Voorheen leek de crypto-industrie ervan overtuigd te zijn dat bedrijven zoals BlockFi, Celsius en FTX niet failliet konden gaan. Toch is bij deze bedrijven een soort bank run ontstaan door financiële problemen, en Binance hoeft hier geen uitzondering op te zijn.

Het moet ook benadrukt worden dat de onlangs onthulde Proof-of-Reserves alleen betrekking had op bitcoin (BTC), de vele altcoins die Binance aanbiedt zijn dus niet meegenomen.

The post Analyse: Binance deelt bitcoin Proof-of-Reserves, ontvangt kritiek
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!