Binance Logo

In een recente ontwikkeling wordt de mondiale cryptocurrency-exchange Binance geconfronteerd met verhoogde juridische druk in Nigeria. Tigran Gambaryan, de in de Verenigde Staten gevestigde directeur van Binance, wordt momenteel in Nigeria vastgehouden te midden van escalerende problemen voor het bedrijf in het land.

Nieuwe aanklachten tegen Binance

Volgens een rapport van The Wall Street Journal op 3 april heeft Nigeria nieuwe aanklachten ingediend tegen Binance. Dit ondanks pogingen van de beurs om een dialoog aan te gaan met lokale toezichthouders. De problemen begonnen toen lokale toezichthouders Binance beschuldigden van het bijdragen aan de instorting van de Nigeriaanse naira in februari 2024.

In een reactie op deze beschuldigingen heeft Binance nauw samengewerkt met de Nigeriaanse autoriteiten. Desondanks stelde Bayo Onanuga, de presidentiële adviseur voor informatie en strategie, voor om platforms zoals Binance te verbieden in Nigeria.

Als reactie op het dreigende verbod reisden twee senior executives van Binance, inclusief Gambaryan en Nadeem Anjarwalla, naar Nigeria in een poging tot dialoog met de autoriteiten. Beide executives werden echter aangehouden, ondanks dat Binance eerder alle naira-transacties had gestopt.

Verslechtering van de situatie

De situatie verslechterde toen de Economic Financial Crime Commission (EFCC) van Nigeria aankondigde zich voor te bereiden op formele aanklachten tegen Gambaryan en Anjarwalla wegens witwaspraktijken, met een geschatte waarde van meer dan 35,4 miljoen dollar. Deze aankondiging kwam nadat Anjarwalla naar verluidt het land was ontvlucht met een vals paspoort op 22 maart, na een gebedsbezoek aan een lokale moskee.

Binance heeft onlangs een verklaring uitgebracht waarin wordt opgeroepen tot de vrijlating van Gambaryan, benadrukkend dat hij als directeur beslissende macht heeft binnen het bedrijf en niet verantwoordelijk gehouden zou moeten worden tijdens de lopende gesprekken.

Morgen formeel aanklagen

De EFCC is van plan om Gambaryan en Anjarwalla op 4 april formeel aan te klagen voor vijf witwaspraktijken. De zaak zal worden voorgeleid door rechter Emeka Nwite van het Federale Hooggerechtshof in Abuja, waarbij Anjarwalla bij verstek zal worden gedagvaard.

Deze ontwikkelingen markeren een turbulente periode voor Binance in Nigeria, te midden van de toenemende globale aandacht voor de regulering van cryptocurrency-exchanges.

Het bericht Binance in het oog van de storm in Nigeria verscheen eerst op Newsbit.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!