Binance is van plan om zich als een soort centrale bank van de crypto-industrie te ontfermen over partijen in nood. “Om de verdere negatieve effecten van FTX te beperken, is Binance een noodfonds gestart […] om projecten met liquiditeitsproblemen te steunen”, aldus Binance CEO Changpeng Zhao met deze opvallende aankondiging.
Waarom doet Binance dit?
In de eerste plaats is het natuurlijk goede marketing voor Binance. Hiermee laat Changpeng Zhao ‘zien’ dat Binance er sterk voorstaat en andere partijen kan en wil helpen. De gewiekste CEO van het succesvolle handelsplatform hoopt hiermee uiteraard mensen over te halen om naar zijn beursplatform te komen.
Verder is Changpeng Zhao zich er natuurlijk van bewust dat het omvallen van andere partijen niet goed is voor de reputatie van de industrie. Als een soort centrale bank van de crypto-industrie, probeert hij op deze manier de schade te beperken. Reputatieschade voor de industrie betekent immers ook schade voor Binance.
Als laatste is dit ook een manier voor Binance om relatief goedkoop te investeren in projecten waar zij een toekomst voor zien. Bedrijven die in acute liquiditeitsproblemen verkeren bieden weinig weerstand aan de onderhandelingstafel. Mogelijk ziet Changpeng Zhao het als een kans om tegen bodemprijzen interessante technologie aan boord te halen.
Nog geen details bekend
Wat het fonds precies zal doen is op dit moment nog niet bekend. De informatie is momenteel beperkt tot twee relatief korte berichten van Changpeng Zhao op Twitter. Het zal je niet verbazen dat de reacties vanuit de industrie tweeledig zijn. Sommige mensen zijn blij met het feit dat Changpeng Zhao hier als een soort reddende engel bedrijven in nood wil helpen. Anderen vinden het juist een enge ontwikkeling en hopen dat Binance hiermee niet alle macht naar zich toetrekt.
Bitcoin-influencer Tuur Demeester ziet de manier waarop Binance zich probeert te profileren als de “Federal Reserve van Bitcoin” in ieder geval als een verschrikkelijk idee. “Dit systeem werkt alleen omdat de Federal Reserve onbeperkt geld kan printen. Door dit te proberen met bitcoin. vergroot je de risico’s alleen maar, dit zou niets oplossen”, aldus een duidelijke Tuur Demeester.
Het is op dit moment dus nog niet bekend welke projecten Binance eventueel zou willen steunen. Uiteindelijk is het ook nog maar de vraag of het een slim idee is om projecten te steunen die zichzelf in de liquiditeitsproblemen hebben geholpen. Je zou kunnen stellen dat het bedrijfsmodel van dat soort partijen per definitie niet werkt. In die zin lijkt het overeind houden van dergelijke partijen vragen om grotere problemen.
Binance gedeeltelijk verantwoordelijk
We moeten ook niet vergeten dat Binance uiteindelijk degene is geweest die de digitale bankrun bij FTX gestart is. Je kunt je afvragen of alle ellende zich had voorgedaan als Changpeng Zhao niet had laten weten dat Binance alle FTX Tokens wilde liquideren. Dat neemt niet weg dat het financieel een compleet zooitje was bij FTX en wellicht is het goed dat de boel eerder dan later in elkaar klapte, maar het vuur is duidelijk door Binance gestart.
Uiteindelijk kan deze ontwikkeling de industrie alleen maar helpen. Je zou immers verwachten dat mensen hiervan leren en hun Bitcoin zoveel mogelijk bij betrouwbare partijen onderbrengen of in eigen wallets bewaren. Dat laatste kan voor beginners wat lastig zijn, waardoor het extreem belangrijk is dat er betrouwbare partijen blijven die zich ook als zodanig profileren.
The post Binance start crypto-noodfonds voor partijen die met acute geldproblemen kampen appeared first on BLOX | Nieuws.