De Bank voor Internationale Betalingen (BIS) en haar centrale bankpartners hebben aangetoond dat naleving van regelgeving kan worden ingebed in protocollen voor grensoverschrijdende transacties door middel van Project Mandala.
Het project is een samenwerking tussen centrale banken wereldwijd, waaronder het BIS Innovation Hub Singapore Centre, de Reserve Bank of Australia, de Bank of Korea, Bank Negara Malaysia en de Monetary Authority of Singapore (MAS).
De BIS heeft namelijk op 28 oktober haar pagina voor Project Mandala bijgewerkt en gemeld dat het project de proof-of-conceptfase heeft bereikt. Het project is erop ingericht om compliance voor grensoverschrijdende transacties te automatiseren en is een van de belangrijkste projecten van de BIS voor 2024. Op 23 januari nam de BIS Project Mandala op in haar werkprogramma voor 2024.
Het project sluit ook aan bij de prioriteiten van de G20 voor het verbeteren van grensoverschrijdende betalingen. In een animatie legde de BIS uit dat tijdens de proof-of-conceptfase van Project Mandala dat alle deelnemende instellingen, waaronder commerciële banken, centrale banken en andere gereguleerde financiële entiteiten, een Mandala-node binnen hun systemen zullen bedienen.
Hoe werkt Mandala?
Deelnemers aan het project kunnen communiceren via een peer-to-peer-berichtensysteem, waarmee ze relevante beleidslijnen voor transacties kunnen verkrijgen. Vervolgens stuurt het systeem de nodige gegevens door om nalevingsbewijzen te genereren en andere informatie te beheren die nodig is voor geautomatiseerde compliance-controles.
Binnen het Mandala-systeem worden regels uit verschillende jurisdicties opgeslagen in een repository en gedistribueerd naar de relevante partijen. De gegevens worden toegepast op transactiegegevens van consumenten om ervoor te zorgen dat grensoverschrijdende transacties voldoen aan de regelgeving.
Het systeem van Mandala maakt daarnaast gebruik van zero-knowledge proofs om de nalevingscontroles van transacties privé af te ronden. Via ZK-proofs kan een bewijzer de verificateur overtuigen dat een bepaalde bewering waar is zonder de details van de bewering te onthullen.
Hoofd van het BIS Innovation Hub Singapore Centre, Maha El Dimachki, gaf in een aankondiging aan dat de centrale bank optimistisch is over het potentieel van de eerste resultaten van Project Mandala om grensoverschrijdende betalingen te verbeteren.
De functionaris zei dat Mandala “een baanbrekende compliance-by-design aanpak introduceert om grensoverschrijdende betalingen te verbeteren zonder afbreuk te doen aan de privacy of de integriteit van nalevingscontroles.”
Het bericht BIS project demonstreert naleving van grensoverschrijdende transacties verscheen eerst op CryptoBenelux.