De Amerikaanse regering van Joe Biden heeft een nieuw rapport uitgebracht over de economie. Hierin werd Bitcoin maar liefst 75 keer in genoemd, en in een alternatieve dimensie zouden dit 75 complimenten zijn.
Maar helaas, we leven in onze realiteit, waar overheden Bitcoin alleen negatief mogen benoemen of gebruiken om een CBDC omhoog te schrijven.
Hoe Bitcoin werkt
Het begint enigszins hoopvol, want in het hoofdstuk genaamd ‘The Perceived Appeal of Crypto Assets’ besteden de schrijvers meerdere pagina’s aan hoe Bitcoin werkt. Maar deze informatie was kennelijk nodig om later te kunnen zeggen dat Bitcoin niet alle kenmerken heeft om als geld te fungeren.
Bitcoin is geen rekeneenheid
Ten eerste vermeldt het rapport dat Bitcoin niet voldoet aan de kenmerken van een rekeneenheid, omdat de waarde van goederen en diensten niet in BTC wordt uitgedrukt, maar in Amerikaanse dollars, en er een conversie nodig is. Op de vraag of Bitcoin als ruilmiddel kan dienen, schrijft het Witte Huis dat de crypto ‘niet zo’n effectief ruilmiddel’ is als de Amerikaanse dollar.
Bitcoin heeft geen overheid
De tweede factor is dat Bitcoin decentraal is: ‘De kracht van de Amerikaanse dollar is afgeleid van verschillende belangrijke factoren, zoals het vertrouwen in overheidsinstellingen en het rechtssysteem, maar cryptocurrency’s missen deze factoren.’
Koers Bitcoin is volatiel
Ten derde schrijft het rapport dat de Bitcoin koers veel te beweeglijk is om een waardeopslag te kunnen zijn.
We kunnen niet ontkennen dat Bitcoin volatiel is, maar dat hoeft niet per se negatief uitgelegd te worden. Met zijn 12 jaar is Bitcoin een nog relatief jonge asset die zijn waarde nog moet vinden op deze wereld. Daarnaast biedt een beweeglijke koers ook kansen en je waarde te vermeerderen. Maar volatiel is Bitcoin zeker.
De waarde van een Bitcoin steeg bijvoorbeeld met meer dan 1.000 procent van maart 2019 tot maart 2021 en daalde vervolgens met meer dan 70 procent van november 2021 tot oktober 2022. Deze volatiliteit betekent dat iedereen die Bitcoins gebruikt om hun spaargeld op te slaan, met grote schommelingen moet kunnen leven.
Bitcoin mining op de korrel
Geheel volgens verwachting, valt de Amerikaanse regering ook over het energieverbruik van het minen van Bitcoin. Het rapport verwijst naar een studie van de Universiteit van Cambridge uit 2022 waarin wordt beweerd dat Bitcoin-mining in 2021 meer energie verbruikte dan verschillende hele landen, waaronder Finland, België en Chili.
Als je het rapport moet geloven is Bitcoin verantwoordelijk voor alle schade aan het milieu, aan geluidsoverlast en aan lucht- en waterverontreiniging. De Amerikanen schrijven dat Bitcoin beter naar Ethereum moet kijken.
‘Niet alle cryptomining-activiteiten verbruiken dezelfde hoeveelheden stroom. Ondanks de overstap van Ethereum naar proof-of-stake, heeft Bitcoin geen plannen aangekondigd om een soortgelijke verandering door te voeren.’
CBDC is beter dan Bitcoin
Maar wat het rapport echt goed wil benadrukken, is dat een crypto pas goed is als deze van de centrale bank komt.
‘Terwijl ze opereren onder toezicht van een vertrouwde autoriteit, hebben beide mechanismen het potentieel om veel van de voordelen te realiseren die ontwikkelaars van crypto-activa hebben beloofd.’
‘Een mogelijke Amerikaanse CBDC zou er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat dergelijke betalingssystemen in overeenstemming zijn met de principes van mensenrechten, democratische waarden en privacy.’
Garantie voor mensenrechten, privacy en democratie
Vooral bij die laatste alinea moet menig wenkbrauw gefronst worden. Een digitale dollar de mensenrechten ten goede komt? Nee, de dollar wordt nu vooral ingezet als financieel wapen voor sancties of om bepaalde dingen af te dwingen.
Echte democratie bestaat als iedereen een gelijke stem heeft, zoals Bitcoin dat biedt. Er is geen leider en er wordt samen over de toekomst gestemd. Daarnaast zijn we heel benieuwd welke privacy een CBDC kan bieden ten opzichte van contant geld en Bitcoin.
The post Bitcoin 75 keer genoemd in economisch rapport van Joe Biden appeared first on BLOX | Nieuws.