De centrale bank van Indonesië zal het gebruik van cryptocurrency’s als betaalmiddel verbieden. Dit is de zoveelste stap van de Aziatische archipel om de cryptomarkt in toom te houden.
Wetten steunen crypto niet
Gouverneur Perry Warjiyo deed de aankondiging tijdens een virtueel seminar op 15 juni. Hij zei ook dat crypto niet zou zijn toegestaan voor andere financiële dienstverleners, hoewel niet helemaal duidelijk is wat hij hiermee bedoelt.
De grondwet en de wetten van de centrale banken, zullen cryptocurrency niet erkennen als betaalmiddel, aldus Warjiyo. Hij verwacht dat financiële instellingen dit beleid net zo zouden volgen. Hij gaat nog een stap verder door te stellen dat de centrale bank teams zal mobiliseren om ervoor te zorgen dat instellingen zich aan het verbod houden.
Hardhandig optreden
Het land werkt momenteel aan regelgeving voor de hele crypto-industrie. Onlangs stopte ze 26 investeringsbedrijven / peer-to-peer leenplatforms omdat ze geen vergunning hadden.
Het hoofd van de taskforce achter dat hardhandig optreden, Tongam Lumban Tobing, zei ook dat Binance illegaal was in het land omdat het geen vergunning had. Dit voorspelt niet veel goeds voor de cryptocurrency-markt in Indonesië. Grote kans dat de teugels nog strakker worden aangehaald.
Geen verbod waarschijnlijk
Het lijkt er echter niet op dat de overheid cryptocurrency’s volledig zal verbieden, aangezien de verwachting juist is dat de regering crypto’s wil belasten. Net als vrijwel elk ander land waarschuwt Indonesië dat cryptocurrency’s een zeer volatiele activaklasse zijn zonder onderpand.
Om een slap bruggetje te slaan naar Nederland, wij moeten het doen met CPB-directeur Pieter Hasekamp. Hij pleit voor een totaalverbod op bitcoin. Wat dat ook moge betekenen.
El Salvador blijft een van de opmerkelijke uitzonderingen, waarbij president Nayib Bukele bitcoin wil erkennen als een officiële valuta. Het wetsvoorstel is aangenomen en kon rekenen op veel lof vanuit de cryptowereld. De oude wereld staat juist klaar om dit te bekritiseren, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) beschouwt dit als juridisch en economisch problematisch.
CBDC lijkt aanjager
Ondertussen bereidt Indonesië de ontwikkeling van een eigen CBDC voor, met een focus op het versnellen van digitale betalingen. Het voegt zich nu bij Canada, China, Frankrijk, Japan en verschillende andere landen in deze poging om financiële systemen te moderniseren. Het lijkt een trend, alle landen die bezig zijn met een eigen crypto, worden opeens strenger voor decentrale cryptocurrency’s. India en China zijn daar goede voorbeelden van.
Wereldwijde financiële instellingen zoals de Bank for International Settlements (BIS) waarschuwen ook voor cryptocurrency’s terwijl ze CBDC’s omhelzen.
The post Bitcoin als betaalmiddel verboden in Indonesië appeared first on BTC Direct | Nieuws.