Het is vandaag tweede paasdag, en om gelijk maar met de deur in huis te vallen: als je een jaar geleden tijdens Pasen bitcoin gekocht zou hebben, dan zou de waarde ervan ongeveer 33 procent zijn verminderd. De prijs van bitcoin is weer onder de 40.000 dollar (37.000 euro) gedoken. Redenen om je zorgen te maken? Wel, laten we gaan kijken.
Opwaarts kanaal verlaten?
Al maanden lang bevindt de koers van bitcoin zich in een opwaarts kanaal. Zowel de onderkant als de bovenkant van dit kanaal zijn regelmatig getest. Vanaf het begin van deze maand ging de prijs naar beneden. Na een daling van ongeveer 18% is de prijs vorige week weer aan de onderkant aanbeland. Het afgelopen paasweekend schuurde de prijs langs deze steun. Maar, in Azië wordt er geen Pasen gevierd en de bears aldaar vonden het welletjes; de prijs ging verder omlaag.
Als een kanaal nu en dan verlaten wordt, is het dan nog zinvol om dat kanaal te blijven gebruiken? Jazeker. Het is immers een trendkanaal; het geeft een trend aan. Binnen een trend zijn er altijd periodes met meer en minder volatiliteit. En daar horen uitschieters, die het kanaal verlaten, ook bij. Bij het bepalen of zo’n uitschieter het begin is van een nieuwe trend, wordt over het algemeen gekeken naar het omkeren van steun in weerstand, of andersom. Duikt de prijs bijvoorbeeld – door een steun – naar beneden en dient de lijn vervolgens als weerstand, dan zou je van een nieuwe trend kunnen spreken. Zie pijlen in bovenstaande grafiek.
Maar, de dag is nog lang niet voorbij. De prijs kan weer omhoog gaan, de dag-candle vormt dan een wick aan de onderkant en het trendkanaal blijft intact.
Onverwachte beweging
Op de grafiek waarin elke candle staat voor één uur, is duidelijk te zien hoe de prijs een paar keer op de steun (blauwe lijn) stuiterde voordat het er doorheen viel. Op Coinglass – een crypto informatie platform – is te zien dat in het afgelopen uren 133,9 miljoen dollar aan longs werd geliquideerd, terwijl slechts 9,5 miljoen dollar aan shorts werd geliquideerd. Een overgrote meerderheid van de geliquideerde handelaren had dus longposities. Dat duidt erop dat de neerwaartse beweging vrij onverwacht was.
Een klein lichtpuntje is op de RSI (een momentum-indicator die geschaald is tussen de 0 en 100) te zien. Tijdens de daling is de paarse lijn niet onder het punt gekomen waar het zich op 11 april bevond. En dat terwijl de prijs nu wél lager is. Misschien dat een kortetermijn-dieptepunt is bereikt. Bitcoin heeft slechts 2% nodig om weer in het trendkanaal terecht te komen.
Steun en weerstanden
Naar boven toe kan er gekeken worden naar het reclaimen van het opwaartse trendkanaal. Dat is min of meer hetzelfde als het veroveren van de 40.000 dollar (37.000 euro) grens. Mocht dit positieve sentiment worden ingezet, dan ligt de volgende belangrijke grens op 45.000 dollar (41.700 euro).
Naar beneden toe ligt de volgende belangrijke vloer op 36.300 dollar (33.600 euro). Deze lijn is ondertussen samengevallen met een opwaartse trendlijn die eind 2020 begon: zie rode lijn in de bovenste grafiek.
Over 2020 gesproken… als je twee jaar geleden tijdens pasen bitcoins had gekocht, dan zou de waarde daarvan ongeveer 465% zijn toegenomen. Fijne dag!
The post Bitcoin analyse: Azië verkoopt appeared first on BTC Direct | Nieuws.